Ема Стоун бе една от най-щастливите жени тази нощ, получавайки наградата БАФТА за най-добра актриса. Изпълнението на 35-годишната актриса във филма "Клети създания" беше обявено за най-добро в кариерата ѝ.

Снимка: Getty Images

Килиан Мърфи пък триумфира с отличие за най-добър актьор. Робърт Дауни-младши отново за "Опенхаймер" взе награда за поддържаща роля! В речта си благодари на съпругата си Сюзън, наричайки я своя "алфа и омега".

Снимка: Getty Images

 

Принц Уилям присъства на церемонията, но беше сам. Съпругата му Кейт Мидълтън все още се възстановява вкъщи след операция. Преди началото на церемонията той прекара известно време в кратки разговори с някои от звездите в Royal Festival Hall. Срещна се с Дейвид Бекъм, с когото е работил по различни проекти, с Кейт Бланшет, с която наскоро се видя през ноември в Сингапур за наградите Earthshot.

Снимка: Getty Images

 

Кой още бе отличен на бляскавото събитие и с какво ще остане незабравимо:

 

Кристофър Нолън, сред чиито други режисьорски творби са "Зачатие", "Тенеси" и "Дюнкерк", заяви, че признанието от БАФТА и от феновете е "вълнуващо". 

Мия Маккена Брус получи наградата за изгряваща звезда. С такъв впечатляващ старт на кариерата ѝ нямаме търпение да видим какво ще направи по-нататък!

 

И още... 

  • БАФТА за оригинален сценарий получи "Анатомия на едно падане". 
  • БАФТА за кастинг: "The Holdovers" - Сюзън Шопмейкър. Победителката забрави да вземе наградата си, така че се наложи водещият да тича след нея в забавен момент на сцената!
  • БАФТА за анимационен филм: "Момчето и чаплата" - Хаяо Миязаки, Тошио Сузуки

Основната церемония за филмови награди на БАФТА се нарича Филмови награди на британската академия. До 2002 година церемонията се провежа през месец април или май, след което започва да се провежда през февруари, предшествайки Оскарите. Наградите се отнасят за всички националности, въпреки че има награда за Най-добър британски филм и Най-добър дебют.