"Клети създания" е филмът, с който Синелибри откриха тазгодишното издание на фестивала. И макар филмовата програма да е изключително богата, сигурна съм, че няма друго по-подходящо заглавие за начало на нещо, което ще предложи много храна за душата. 

 

ЗАПОМНЕТЕ ИМЕТО ЙОРГОС ЛАНТИМОС! 

 

Той режисира филмите - "Омарът" (2015) и "Убийството на свещения елен" (2017), в които взимат участие Колин Фарел, Рейчъл Вайс, Никол Кидман и Леа Сейду. През 2018 пък е премиерата на филма му "Фаворитката" с Ема Стоун в една от главните роли. Докато стигнем до естетичната провокация на "Клети създания". 

"Клето създание като мен" - пиша на мъжа си, докато му обяснявам, че тази вечер няма да отговоря на традиционния му въпрос "Какво ще вечеряме". Тогава дори и представа си нямах какво ме чака в следващите 141 минути, колкото продължава филмът. 

Историята е за фантастичната еволюция на Бела Бакстър - млада жена, върната към живота от неортодоксалния учен д-р Годуин Бакстър. Първите кадри на филма са черно-бели. "Каква лудост!" - си помислих в началото. Продължих да го мисля до финалните надписи. 

 

 

БЕЛА - ТЯЛО НА МЪРТВА МАЙКА С ИМПЛАНТИРАН МОЗЪК НА НЕРОДЕНОТО Й БЕБЕ

Не, това не е филм на ужасите. Това е красива история за удоволствието от това да откриваш живота и да му се наслаждаваш без предразсъдъци.

Бела е жадна за тези знания, непоколебима! Лудото приключение, в което се впуска, е и причината, и пътят нейният интелект, тяло, светоусещане да станат по-големи от всичко, което можете да си представите.

Снимка: Fox/Searchlight

В началото Бела се напишква на пода.
По средата открива какво е оргазъм и как може да си "направи щастие" с  обикновена ябълка от масата на закуска.
В края Бела ще ви е припомнила колко е сладко да сте спонтанни - да си отворите вратата и просто да избягате от всичко, което не искате да се случва в живота ви. 

Бела е дете в тяло на възрастен. Страстна жена. Разумна и прощаваща дъщеря.

 

КАКВО ЩЕ ВИ ХАРЕСА ВЪВ ФИЛМА?

Ще ви харесат фразите в този филм - истинско тържество на смисъла, на начина, по който думите трябва да се ползват, с най-чистата им квинтесенция. 

Ще ви харесат цветовете! 

Изобщо "Клети създания" е наслада за всички сетива! Гениален и фин!
Пуканки не ви трябват.

Сценарист: Тони Макнамара.
По романа: Poor things от Алистър Грей.
В ролите: Ема Стоун, Уилям Dефо, Марк Ръфало и др.