Деветото издание на Международния кино-литературен фестивал Синелибри предвижда модул с биографични филми, които без съмнение ще зарадват ценителите на този жанр.

Сред акцентите в програмата е биографичната драма „Първо танцувай“ (2023) на режисьора Джеймс Марш по сценарий на Нийл Форсайт. Филмът осветлява фигурата на Самюъл Бекет: гигантски драматург, поет, романист, носител на Нобелова награда, блуден съпруг, парижки бонвиван, отшелник. Въпреки всички ласкателства, с които го затрупват, Бекет ясно е съзнавал собствените си недостатъци. Авторите на филма са се концентрирали преди всичко върху живота на ирландския творец от периода на участието му в Съпротивата по време на Втората световна война до литературния му възход и спечелването на Нобелова награда за литература през 1969 година. В образа на Бекет се превъплъщава известният ирландски актьор Гейбриъл Бърн („Проходът на Милър“, „Обичайните заподозрени“), партнират му Ейдън Гилън, Максин Пийк и Сандрин Бонер. След „Теорията на всичко“ това е вторият път, когато Джеймс Марш режисира биографичен филм. През 2008 г. той спечели „Оскар“ за документалния филм „Човек върху жица“, отчасти базиран на мемоарите на Филип Пети „Да достигнеш облаците“.

С номинация от фестивала в Цюрих у нас пристига и филмът „Мария Монтесори: Новата жена“, посветен на знаменитата италианска педагожка, разработила хуманен метод за обучение на деца с физически и умствени дефицити. Оказва се, че жената, която публично е олицетворявала la nouvelle femme, или една модерна и еманципирана жена, за целта е трябвало да плати висока цена – тайно извънбрачно майчинство.

Филмът с Жасмин Тринка в главната роля ще бъде представен у нас лично от режисьорката Леа Тодоров, почетен член на журито в конкурса за пълнометражен игрален филм. Любителите на биографични драми не бива да пропускат и „Бели сенки“ по едноименния роман на португалския писател Жозе Кардозо Пиреш, „Алма и Оскар“ – филм за изпепеляващата връзка на величавия художник експресионист Оскар Кокошка с грандамата на виенското общество Алма Малер, която се превръща в негова муза, „Данте“ със Серджо Кастелито в главната роля и комедията „Странност“, в която винаги безупречният Тони Сервило се превъплъщава в образа на писателя Луиджи Пирандело.

Освен конкурса за пълнометражен игрален филм програмата на Синелибри 2023 включва още два силни конкурса – за документален филм и за късометражен филм по мотиви от литературна творба. В състезанието за документален филм се откроява „Анселм“ (2023) на Вим Вендерс, номиниран за наградата „Златно око“ от кинофестивала в Кан. Филмът е посветен на Анселм Кифер, един от най-големите съвременни художници и скулптори. Разказът за неговото минало размива границата между филм и живопис и предлага на зрителя уникално кинематографично изживяване, което се гмурка дълбоко в работата на твореца. Друго заглавие, което заслужава специално внимание, е филмът „Малкото тъжно момиче“ (2023) на Мона Ашаш с Марион Котияр в главната роля, чиято световна премиера се състоя на кинофестивала в Кан в секцията за специални прожекции. Филмът изследва детството на Карол Ашаш – филмов фотограф и писател, връзката с майка й, писателката Моник Ланж, и шокиращите факти около малтретирането, на което Карол е била подложена от мъже като писателя Жан Жьоне. Модулът с документални филми включва още любопитни заглавия, сред които „Умберто Еко: Библиотеката на света“ на реж. Давиде Ферарио, „Между революциите“ на реж. Влад Петри и „Всичко за Мартин Зутер. Освен истината“ на реж. Андре Шефер. В тази внушителна компания се нарежда и едно българско заглавие – филмът „Ваймар Експрес“ на Милена Фучеджиева, чиято премиера ще се състои на 8 октомври от 19:00 ч. в кино „Люмиер“.

За излъчване на лауреат в конкурса за документален филм Синелибри ще разчита на жури в състав:

Тонислав Христов – режисьор, сценарист и продуцент на документални и игрални филми,
Борислав Колев – сценарист и режисьор на документални филми и знакови телевизионни формати,
Биляна Кирилова – автор на късометражни филми, чийто дебютен пълнометражен документален филм „Воев“ й донесе множество отличия.

Филмът победител в документалния конкурс на Синелибри 2023 ще бъде обявен на 20 октомври в рамките на официалната церемония по награждаване в зала 1 на НДК.

Тази година в конкурса за късометражен филм влизат 8 заглавия, пет от които са български: „Океания“ на Стефан Войводов; „Артистът“ на Милко Лазаров (филмът е вдъхновен от разказа „Първа горест“ на Франц Кафка); „Театрален роман(с)“ на Теодора-Косара Попова; „Антракт“ на Мартин Динков; „Книга за хората“ на Владислав Лаков. Останалите три заглавия са португалският филм „Антикварят“, който претворява приказка за Франсишку де Алмейда, „Сценарият“ на Александра Кардалевска от Северна Македония и полското предложение „Нарцис“ на Кшищоф Пачевич. Жури в състав Георги Иванов – сценарист, Дария Симеонова – актриса, Зорница „Зузи“ Аспарухова – редактор, ще излъчи филма победител.

Билетите за всички прожекции и съпътстващи събития от програмата на Синелибри 2023 в столицата са вече в продажба на касите на съответните киносалони и онлайн: https://epaygo.bg/1409720073.

Синелибри 2023 ще се проведе в интервала 6-29 октомври в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Столична община, ИА „Национален филмов център", Национален фонд „Култура", Община Пловдив, Фонд „Култура" на Община Варна, Община Бургас, Община Велико Търново, Община Габрово и в партньорство с Регионална библиотека „Захарий Княжески", Община Стара Загора.