"Мечтани пътешествия" е забележителна книга, която представя 500 интригуващи дестинации в целия свят и най-подходящите начини да уловите духа на всяко място – от това да наблюдавате Северното сияние от иглу във Финландия до това да минете с велосипед по моста Голдън Гейт, от прекосяване на Андите на кон до това да посетите културно събитие в Античния театър на Пловдив.

"Мечтани пътешествия" ще вдъхнови всеки, който иска да изпита повече вълнуващи моменти и да опознае различни страни и култури. Книгата ще ви окуражи да осъществите и най-смелите си планове и да дръзнете да направите нови и удовлетворяващи неща, които ще се превърнат в прекрасни спомени.

"Нещата от списъка с желания са различни: те могат да бъдат лични цели, например да се научим да свирим на тромпет, или епични приключения – като предприемането на пътешествие. Това, което прави една цел достойна за списъка ни с желания, е да включва нещо, което никога преди не сме правили. Така получаваме дълбоко лично удовлетворение от постигането на своята цел и запомняме преживяването за цял живот. В тази книга сме събрали 500 идеи, които да ви вдъхновят и можете да включите в своя списък с желания", казват съставителите на книгата.

Хората сме устроени така, че почти постоянно мечтаем за нещо. За работата, която искаме от малки, за сплотено семейство, да видим на живо любимия си изпълнител. Но сякаш най-често си мечтаем да опознаем някое красиво и различно място. И тъй като пътуването с книга винаги е лесно и безопасно, ви каним да посетите 5 такива дестинации чрез сборника "Мечтани пътешествия".

Вижте 5 красиви дестинации от "Мечтани пътешествия". >>>

1. Разходка из Кривата гора

Нове Чарново, Полша 

Кривата гора е една от най-любопитните дестинации в "Мечтани пътешествия". Все още е неразгадана мистерия какво кара дърветата в тази гора да растат с 90-градусово изкривяване в основата на ствола. Дали се дължи на снежна буря или пък е дело на хората, които отглеждат изкривени дървета за направа на мебели?  

Не е изненада, че посещението на тази гора е вдъхновила много хора през годините да разказват за нея, да я изследват или дори рисуват. Писателката Ада Дориан, например, включва този феномен в книга си „Пияни дървета".

В България също се наблюдава подобно явление. "Пияната гора" се намира в местността Чаирски езера, между селата Триград и Мугла, само на 10 минути от хижа "Чаирски езера". Гората е наклонена, заради свличане на земните пластове, върху които расте. Много от дърветата са наполовина изкоренени, други са наклонени в различни посоки, но въпреки това са живи и растящи. Стремежът им да върнат вертикалното си положение спрямо земята ги кара да растат в странни и зигзагообразни форми и ги превръща във впечатляваща гледка за туристите.

2. Красивата Синя лагуна в Исландия

Синята лагуна е може би най-атрактивната и красива минерална баня на планетата и един ден, прекаран тук, би бил несравнимо удоволствие за сетивата. Внушителният геотермален спа център, разположен на полуостров Рейкянес, на 39 км от Рейкявик, се захранва от близката геотермална централа и е заобиколен от енигматични вулканични скали. Синкавият оттенък на водата се дължи на силициевия диоксид и други минерали, разтворени в нея, и на специфичния начин, по който те отразяват слънчевите лъчи. Потапянето във водите с температура 39°С има чудесен целебен ефект. Това е място, на което в един и същи момент да си починете, но и да се насладите на много красива природа.

3. Леденият хотел в Юкасерви

Швеция

Много от нас обичат да съчетават красивите гледки с наистина атрактивно преживяване, за което да разказват месеци след пътешествието. Е, за тези приключенци имаме идеално предложение. 

Всяка година през ноември и декември в Северна Швеция се изгражда хотел от сняг и ледени блокове, изсечени от замръзналата река Торне, и всяка година се стопява, завръщайки се в същата река пет месеца по-късно. Всичко в хотела е направено от лед или смес от лед и сняг, наричана "snice". Няма две напълно еднакви стаи, тъй като всяка година архитектите и скулпторите представят идеите си за дизайн, сред които журито избира най-добрите. През последните тридесет години леденият хотел е не само артинсталация, но и атрактивно място за отсядане и нощувка. Температурите в помещенията трябва да се поддържат под 0°С и обикновено са около –5°С, но за сметка на това ще разполагате с кожи от северен елен и специални спални чували, тествани в полярни условия, в които да ви бъде топло.

4. Удивете се на красотата на езерото Морейн

Национален парк "Банф", Канада

Езеро, което е скрито между скални планини и покрито с лед, може би не е най-изкушаващата дестинация за нас. Спокойните яркотюркоазени води на езерото Морейн обаче, отразяващи околния пейзаж от Национален парк "Банф", създават гледка, която може да съзерцавате с часове. Естествената красота на природата там е толкова голяма, че докато се намирате на бреговете на езерото не усещате студа. 

Отделно езерото предлага и различни дейности, които ще допаднат на по-спортните натури. Една от най-популярните е и едно от най-силните преживявания още отпреди век, а именно карането на кану. Любопитна подробност е, че може да си наемете и гондола. Много от туристите остават и край езерото, за да ловят риба или просто да си почиват. 

5. Плувайте в подземни сеноте

Юкатан, Мексико

Голяма част от нас може би свързват Мексико с много танци, люта храна и фантастични плажове, на които да събираме тен по цял ден. Най-вълнуващо обаче се оказва плуването в подземните вирове – сеноте, където според маите хората могат да разговарят с боговете. На територията на Юкатан има много такива вирове с кръгла форма и отвесни стени. Водата в тях е богата на минерали, чиста, прозрачна и изпълнена с разноцветни рибки. Това е място, където можете да грабнете шнорхел и да поплувате, но в същото време да се насладите на красиви и необичайни гледки.