Четири Литературни маршрута остават до края на тазгодишната лятната програма. Водещи на разходките, които представят различни парчета от пъзела на литературната ни история, непознати факти за български писатели и поети и различна перспективата към града, досега бяха литературният историк проф. Михаил Неделчев, преводачката и писателка Зорница Христова, поетът, преводач и археолог Калоян Праматаров. 

През третия сезон на маршрутите всички авторски турове имат различни водещи и различни теми. През следващите седмици в Литературните маршрути ще участват поетът, литературен критик и преподавател Марин Бодаков, литературните историци Лора Шумкова и Катя Зографова, както и британският писател Уил Бъкингам. 

Снимка: Радина Ганчева

"Периодика и литература: спомени и призраци" е заглавието на маршрута на Марин Бодаков, които ще се проведе на 16 юни от 18:30 ч. Посветена на "Литературен фронт", "Пламък" и "Септември", на "Панорама" и "Факел" (и съвсем не само на тях), разходката ще отговори на въпросите: ""Какво представляваше литературата преди епохата на мигновената публикация в Интернет? Защо бяха важни редакциите на литературните вестници и списания през втората половина на ХХ век? Какво беше мястото на оперативната критика в литературното всекидневие – домоуправител, съдия или надзирател?" Маршрутът започва от ул. "Ангел Кънчев" 5.

Снимка: Яна Лозева

Седмица по-късно – на 23 юни, отново от 18:30 ч., по време на Литературния маршрут "Софийска класика", Лора Шумкова, която е един от ежегодните автори на маршрутите, ще ни разкаже: "Как си взаимодействат градът и литературата? Как всекидневието, специфично за един град в определен културно-исторически период, предопределя жанровете, стиловете и образите, създавани от обитаващите го писатели? В пет точки, свързани с пет жанра на художествената словесност, ще проследим социалната и архитектурната динамика на столицата от Освобождението до наши дни и ще направим паралел с редуващите се нахлувания и отсъствия на градската тема в новата и най-новата българска литература." Началната точка на "Софийска класика" е Народния театър "Иван Вазов".

Снимка: Радина Ганчева

Тази година темата на маршрута на Катя Зографова ще бъде посветена на живота на Пенчо Славейков и Мара Белчева. Между запазените и унищожените домове и места, свързани с двамата поети, тяхното творчество и съвместният им път са темите, които ще начертаят този Литературен маршрут. Началото, разбира се, ще е от площад "Славейков", който някога се е наричал "Кафене баши", заради голямото кафене, което се е намирало там. На ъгъла към ул. "Солунска" е бил домът на семейство Славейкови. Катя Зографова ще ни разведе из историята, като ни покаже къде се е събирал кръгът "Мисъл" и къде се намира днес къщата музей на Петко и Пенчо Славейкови.  В нея се пазят и много реликви на Мара Белчева, чиято къща също е част от маршрута. В нея пък е бил и известния софийски литературен салон на Мара Белчева, но при емигрирането ѝ от България, заедно с Пенчо Славейков, тя ипотекира дома си и по-късно го губи. Литературният маршрут на Катя Зографова ще се проведе на 30 юни в обичайния час – 18:30 ч. 

Снимка: Радина Ганчева

Литературните маршрути през лятото завършват седмица по-късно (07 юли, 18:30 ч.) с начална точка отново площад "Славейков". Този път оптиката, а и езикът, на Литературния маршрут ще бъдат съвсем различни. Личен писателски градски тур или интерактивна разходка, съчетана с творческо писане, ще направи британският писател, който от известно време живее в България – Уил Бъкингам. А неговата градска литературна траектория звучи така: "Градовете са места с множество принадлежности. Живеейки в един и същ град, ние споделяме една и съща територия; но нашите карти са различни. София е едно място. Но тя се състои и от преплитането на един милион и 250 000 лични и характерни карти, една за всеки, който е превърнал града в свой дом." Препоръката на Уил Бъкингам към публиката е да носи нещо за писане: "Не е необходим опит в писането, защото всички имаме собствени истории и карти, които да споделяме". Маршрутът ще бъде на английски език. 

Есенната част от Литературните маршрути ще продължи през септември и октомври, когато ще бъде възстановена и паметната плоча (изчезнала преди години) на писателя Константин Константинов. Миналата година фондация "Прочети София" възстанови паметната плоча на Николай Лилиев. Да създава места на паметта, свързани с литературата в столицата, се превръща в една от основните каузи на фондацията, която е и организатор на Литературните маршрути. Всички Литературни маршрути са със свободен достъп, без нужда от предварително записване. 

Вижте програмата за юни-юли:

Периодика и литература: спомени и призраци

Водещ: Марин Бодаков

16 юни | 18:30 ч. | ул. "Ангел Кънчев" 5

"Софийска класика"

Водещ: Лора Шумкова 

23 юни  | 18:30 ч. | Народен театър "Иван Вазов"

Литературен маршрут за Пенчо Славейков и Мара Белчева 

Водещ: Катя Зографова 

30 юни | 18:30 ч. | площад "Славейков"

Обиколка за литература и творческо писане в София

A Literature and Creative Writing Tour of Sofia: One And A Quarter Million Cities (And One)

Водещ: Уил Бъкингам  

На английски език

07 юли | 18:30 ч. | площад "Славейков"