Силни емоции и вълнения белязаха първия епизод от сезон 8 на музикалното шоу „Гласът на България“. В първия кастинг на тъмно видяхме 12 участници, от които 9 продължиха в следващия етап на състезанието. Любо Киров, Галена, Дара и Иван Лечев влязоха в ожесточени битки да спечелят сърцата на впечатляващите участници и да ги присъединят към отборите си.

Ето кои изпълнения наистина впечатлиха и нашия екип.

Музикалният сезон бе открит от 21-годишната Петя Панева от Варна, която изпя народната песен „Аврам Зорница думаше“. Младата дама изправи четиримата ментори и публиката на крака, а изпълнението й вече се радва на над 50 хиляди гледания в официалния YouTube канал на „Гласът на България“, както и на безброй коментари и подкрепа в социалните мрежи. Петя избра да се присъедини към отбора на Галена, която от своя страна коментира изпълнението с думите „Най-хубавото е, че си е наше и няма друго такова по света! Браво на Петя!“.

Безспорно най-колоритният участник в първия кастинг на тъмно бе 22-годишният Даниел Стайков от Шумен. Той успя да впечатли треньорите с рок хита „Otherside“ на Red Hot Chili Peppers, както и с уникалното си чувство за хумор. Самият Даниел сподели, че музикалният му вкус е „гъвкав“ и е голям почитател на Галена, която в съревнованието за участника блокира Иван Лечев. По молба на изпълнителката Даниел изпя акустична версия на нейната песен „100 живота“, което предизвика вълна от емоции. Все пак Даниел избра Дара за свой треньор, защото усеща нейната енергия най-близо до своята. За първото попълнение в отбора си Дара сподели: „Това е точният човек за моя отбор. Той е много талантлив, с интересен тембър и страшен характер. Именно това ми трябва на мен“.

20-годишният Иван Иванов от Първомай се явява за втора поредна година на кастинг в „Гласът на България“. Миналата година младежът не успя да обърне нито един стол, но тази година постигна завиден успех, получавайки покани и от четиримата треньори да стане част от техните отбор. Иван изпълни „Afteglow“ на Ед Шийрън под акомпанимента на собствената си китара и бенда. По желание на Иван Лечев младият певец представи и свое авторско парче, озаглавено „Fake love“. Любо Киров успя да се пребори с останалите треньори и спечели Иван на своя страна с думите „Искам да ми помогнеш да спечелим „Гласът на България“.

Следващият участник, който си извоюва място в шоуто, е Екатерина Савва, която по професия е адвокат. Тя изпълни „One night only“ на Дженифър Хъдсън и успя да обърне всички столове. Екатерина беше поласкана от коментара на Галена, която заяви: „Ти си завършен изпълнител и се чувстваш в свои води! Уникално! Отвя ни още от начало, тези хора заслужават да чуват такива гласове като твоя “. Участничката показа и своите оперни умения, изпълнявайки „O mio Babbino Caro“ специално за зрителите на „Гласът на България“. Екатерина стана второто попълнение в отбора на Галена, която приветства участничката с думите „Искам България да чува такива гласове като теб!“.

Безапелационното и емоционално изпълнение на 15-годишната Лидия Ганева изправи публиката на крака и разплака Любо Киров. Тя е родом от Пловдив, но от няколко години живее във Финландия със семейството си. Младата певица представи България на Детската Евровизия през 2016 г. и сподели, че с това си участие е заобичала още повече родината ни. Пловдивчанката изпълни номер едно хита на Билборд „Driver’s license“ на американската тийн сензация Оливия Родриго и получи бурни аплодисменти от всички присъстващи в залата. Дара разкри, че от години е фен на Лидия с думите „Ти си невероятна, как може да пееш по този начин!“. Любо Киров бе разтърсен от таланта на момичето и сподели, че „Много хора пеят, много хора имат гласове, но явно на някои са им дадени такива гласове, с които да спасяват души. С две думи – да лекуват! Момиче, ти имаш дарба, освен глас – да лекуваш хората с музиката, която ще правиш от тук нататък. За мен си нещо специално!“. Иван Лечев определи изпълнението на Лидия като „приказка“ и я поздрави за динамиката и градацията, с която пее. Все пак младата пловдивчанка избра да се присъедини към отбора на Дара, която сподели: „Страшно много се радвам, че успях да се преборя за Лидия. Тя е голямата ми перла в отбора и вярвам, че може да е следващият Глас на България“.

Сред участниците, които не успяха да се преборят за мястото си в шоуто, е 27-годишният Божидар Недялков от София. Екстравагантният стилист се насълзи на сцената, изпълнявайки песента „Say Something“, която има силно сантиментално значение за него. Галена и Дара последваха Божидар зад сцената на „Гласът“, за да го посъветват да не се отказва от музиката.

23-годишната инфлуенсърка от София Славина Думбалска също не успя да обърне нито един стол със своето изпълнение. Тя представи песента „Break my heart“ на Дуа Липа. Младата дама призна, че притеснението й е изиграло лоша шега и е твърдо решена да продължи да се развива в музикално отношение.

След първия епизод от новия сезон на „Гласът на България“ Любо Киров има трима изпълнители в отбора си, а Галена, Дара и Иван Лечев имат по двама.

Кое изпълнение от изброените ви хареса най-много?

Новите правила

С новия сезон на шоуто се въвеждат и нови правила, както и етапи в състезанието. Според регламента треньорите вече имат правото да се обръщат неограничен брой пъти и съответно нямат лимит на броя участници в отборите си. Това дава шанс на повече гласове да продължат към следващия етап в шоуто. Но преди вокалните двубои, Любо Киров, Галена, Дара и Иван Лечев ще трябва да намалят броя участници в отборите си до 14.

В битката за гласове треньорите вече имат правото да използват бутона за блокиране на всеки свой съперник по 2 пъти. Галена и Дара вече използваха по веднъж тази възможност, като и двете блокираха трикратния победител в „Гласът на България“ Иван Лечев.

Не пропускайте епизодите на „Гласът на България“ всяка неделя от 20 часа по bTV. Още изпълнения от сезон 8 можете да гледате в официалния YouTube канал на предаването.