Филмовият фестивал в Кан ще връчи специална награда на създателя на "Междузвездни войни" Джордж Лукас – това ще се случи на церемонията по закриването на престижното събитие тази година, съобщиха организаторите.

„Междузвездни войни не е нищо друго освен митология“, казват организаторите в изявление, отдавайки почит на легендарния 79-годишен продуцент и режисьор, който ще получи почетната "Златна палма" на 25 май, пишат още световните агенции.

Снимка: Getty Images

„Фестивалът в Кан винаги е заемал специално място в сърцето ми“, каза Лукас, чийто първи филм, THX 1138, беше показан на френския фестивал през 1971 г.

„Оттогава съм се връщал на фестивала по много поводи в различни качества - като сценарист, режисьор и продуцент. Наистина се чувствам почетен от това специално признание, което означава много за мен“, каза той.

Организаторите сравняват постижението на Лукас с деветте филма "Междузвездни войни" с това на Толкин, който е сценарист на поредицата "Властелинът на пръстените".

„Той си представи Вселена с нейната география, население, езици, морални ценности и дори превозни средства“, се казва в изявлението, което подчертава неговия „безпрецедентен успех“.

„Филмът плени американските зрители и се превърна в световен социокултурен феномен, който продължава и до днес“, казват още организаторите.

Снимка: Getty Images

Като продуцент Лукас също така създава поредицата от филми за Индиана Джоунс и е свързан с проекти като „Кагемуша“ на Акира Куросава.

Фестивалът в Кан ще се проведе от 14 до 25 май. Организаторите ще обявят официалната селекция от филми в четвъртък.