"Златен лъв" във Венеция бе присъден на забавния и шокиращ филм "Клети създания".

"Клети създания" на гръцкия режисьор Йоргос Лантимос беше определен от критиците като "съвременна класика", предаде АФП. Изглежда, че режисьорът повтори успеха, който имаше с филма си от 2018 г. "Фаворитката", който след две награди във Венеция спечели редица международни отличия.

Ема Стоун играе Бела - жена, върната към живот с мозъка на бебе от луд учен (Уилем Дефо).

Приемайки наградата, Лантимос заяви, че филмът "не би могъл да съществува без едно невероятно създание - Ема Стоун", която не е могла да се появи поради стачката в Холивуд.

Купата "Волпи" за най-добра актриса получи 25-годишната Кейли Спини за превъплъщението си в образа на съпругата на Елвис Пресли във филма "Присила" на София Копола.

За най-добър актьор бе отличен Питър Сарсгаард за ролята му на мъж, страдащ от деменция, в драмата "Памет", в която играе заедно с Джесика Частейн.

Той използва речта си, за да подкрепи стачката в Холивуд и да предупреди за "ужасяващата" заплаха от изкуствения интелект - един от ключовите въпроси в спора.

"Ако загубим тази битка в стачката, нашата индустрия ще бъде първата от многото, които ще паднат", каза Сарсгаард.

Сребърният лъв на второ място отиде при японеца Рюсуке Хамагучи за "Злото не съществува" - тиха и зловеща екоприказка, която следва спечелилия "Оскар" негов филм "Карай моята кола".о.

Един от най-странните филми в конкурса, "El Conde", който пресъздава бившия чилийски диктатор Аугусто Пиночет като кръвопиец, спечели наградата за най-добър сценарий за сценариста и режисьора Пабло Лараин.

Победителите бяха избрани от жури, ръководено от режисьора Деймиън Чазел ("La La Land").