Тео Чепилов е сценарист на ТВ зарази като "Стъклен дом", "Под прикритие","Домашен арест" и др. Разговаряме с него за това какво смята за COVID истерията и кое е най-страшното в "До последен зъб".

Книгата е на изд. Сиела, худ. корица Дамян Дамянов

Какъв свят ще открият читателите в “До последен зъб”?
В моята глава беше много сериозно цялото нещо, но се оказа, че целият тон е хумористичен и хората се забавляват като четат романа. Със сигурност е научна фантастика за 2021, още не са се случили тези неща. Има чудовища по улиците, нямаш какво да ядеш, последният човек на света си, някакви хора искат да те убият.

Кое е най-страшното в романа?
Създанията с глава на кукери определено са най-големият проблем за героите на книгата. Те носят онова животинското, с което не можеш да се разбереш. Те са все едно бездомни кучета, на които не можеш да кажеш къчи-къчи и те да си тръгнат.“

Последните оцелели са инфлуенсърка, полицай, офис мениджърка, бивш дилър и двама тийнейджъри. Защо точно те?
Опитвах се да си представя от гледната точка на Тина, примерно. Едно момиче, което е с положение в обществото, project manager. И се чудех кой е най-лошият човек, когото може да срещне в този свят. Представих си, че ако е имала гадже дилър от тийнеджърските години ще е едно добро начало. Те затова от издателството я представят като книга от създателя на “Под прикритие”. По един или друг начин криминалният елемент е замесен като линия.

Снимка: Личен архив

Ето какво още не сподели Тео: "Когато си пиша литература, вече мога да се развихря, да си има сравнения, хумор, напъни за оригиналничене и други такива неща…, с които е пълна тази книга. Вирусът Х, описан в романа е следващата мутация на COVID-19. Но е много по-далечна и се надяваме да не се случи“.

“Общо взето знаех, че вирусът не е измислица, но не бях готов за истерията. Когато изведнъж свърши тоалетната хартия, хората се затвориха, някъде там се роди и книгата. Защото колективната истерия винаги е началото на апокалипсиса.”

Романът плъзва в интернет като литературен сериал с началото на пандемията. Идеолог е Кирил Христов. Той е редактор и на книжната версия, която излезе този април, с илюстрациите на Стефан Стоев.

“Много обичах зомби филми и започнах да го пиша като зомби филм. И после се навърза, бяхме в пандемия. Като се разболях от COVID, бях сигурен, че това е карма заради книгата. Всеки път като пиша за нещо, то ми идва в живота. От “Под прикритие” съм преживявал някои от личните истории. “Домашен арест” съм преживявал, да, историите с тъщата и т.н.“, споделя още сценаристът.

Наострете уши и за аудиоверсията на романа с музиката на Валери Шолевски Огонек и гласа на Китодар Тодоров.

Следва откъс от "До последен зъб" >>