Сърцето

Какво остава
от рисунките, които не си дорисувал,
защото ръката е далеч от мечтата?
Какво остава от мечтата,
която си скъсал и после намачкал,
от приказката, която не си дописал?
Остава сърцето.
Твоето сърце.
В моето.

С изложба в галерия „Прегърни ме“ продуцентите от "Компот Колектив" представят третата си поредица „Щрих и стих“ -  проект, който преплита в себе си стихове на съвременни български поети и българска анимация.

В галерията са изложени платна (пана) с изображения от 12-те късометражни анимационни филма, участници в проекта. Само едно от тях е отделено на специално място в галерията. Произведението „Плитка вена“ от Марин Бодаков е като малък олтар в негова памет. Поетът ни напусна внезапно едва на 50.

Плитка вена

Минава по елипсата на шията -

не разширена, но достатъчно широка

да се придвижват свободно през нея

сини морета и зелени треви,

диханията на хубави бебета след години

и съсиреци вечност.

Тя

е единственото достойно за тебе

бижу.

Снимка: Антъни Джоуид

„Щрих и стих“ дава нов живот на творчеството на Марин Бодаков. Самият той приживе описва работата по този проект като красив процес на себепознание:

"Когато гледах за пръв път филмите по нашите текстове, тези стихотворения бяха като чисто нови. Преродени в друго изкуство. Лично аз се усетих разбран, качен на друго стъпало към себе си. Не сам."

Творчеството на Бодаков продължава да вдъхновява и да провокира креативност в галерия „Прегърни ме” през последните седмици. От прожекции и семинари до работилница за деца от различни възрастови групи, които сътвориха пясъчна анимация по стихотворението му „Сърцето”.

По време на събитията в галерията се усеща неговата липса като част от колектива. Освен, че беше сред перата в „Щрих и стих“, Марин Бодаков беше и литературовед, журналист, доцент по жанрове в печата, публицистика и художествена критика в катедра „Пресжурналистика и книгоиздаване“ на Факултета по журналистика и масова комуникация в СУ „Св. Климент Охридски“.

Поетът Петър Чухов споделя за него: "Той наистина имаше голямо сърце, раздаваше се безрезервно, никога не е имал лоши чувства, винаги се е стараел да поддържа не само високия вкус, но и високия морал и именно тези приятелски отношения в нашите среди, което е доста трудно."  

По материала работиха стажант-репортерите Снежана Димитрова и Антъни Джоуид