Какво крият от нас? Кой и защо избива семейство Кенеди? Контролира ли правителството климата? Секретно биологично оръжие ли е COVID-19? Интересът към теориите на конспирацията в ерата на интернет, фалшивите новини и алтернативната истина е в своя исторически апогей. Заложено ни е да вярваме, че съществуват и други светове, криещи тайни и загадки, недостъпни за нас. Тази книга включва 13 емблематични теории на конспирацията като кацането на Луната и убийството на Джон Ф. Кенеди, както и съвременни предположения за смъртта на Джефри Епстийн и биологичните оръжия. Авторът представя доказателства в подкрепа и опровержение на всяка една от тях, като разкрива изненадващи истини, странни вдъхновения и необясними съвпадения.

Потопете се в мрачния свят на конспирациите и теориите за тях с книгата „Разкритите конспирации“ на д-р Лий Мелър - криминолог, лектор, изпълнителен директор, музикант и автор на осем книги в областта на криминалистиката. Живее в Торонто, Канада, и е съосновател на Grinning Man Press.

Човешката ни природа ни кара да подозираме и да вярваме, че в света има нещо повече, отколкото е видимо на пръв поглед; че най-големите тайни и истини остават скрити от нас. Каквато и да е причината, появата на нови и нови конспиративни теории е глобален феномен. Книгата „Разкритите конспирации“ от д-р Лий Мелър се впуска в преследване на гледните точки на някои от най-разпространените теории, които владеят умовете ни с десетилетия, като подробно ги пресъздава и ни разкрива връзките между тях. Сред 13-те описани и изследвани мистерии, измами и заговори ще прочетете за покушенията на братята Кенеди, инсценирано ли е кацането на Луната, какво се случва във военната база Зона 51 в САЩ, масоните и илюминатите ще въдворят ли Новия ред, възможно ли е да се контролира климатът от тайна инсталация, кои са „мъжете в черно“, има ли ЦРУ разработена тайна програма за контрол на съзнанието, какво знаем и не знаем за „убийството“ на Джефри Епстийн, случайна ли е появата на пандемията Ковид-19 и други.

Д-р Лий Мелър предлага на читателите разбираем и авторитетно написан текст, като разглежда задълбочено всяка теория на конспирацията. Книгата му се отличава с качествен и концентриран анализ на събитията и фактите, без ненужни описания или празни предположения. Лий Мелър е писател и криминолог, живее в Торонто. Изданията му за недостатъчно изследвания проблем с масовите убийства в Канада “Cold North Killers: Canadian Serial Murder” (2012) и “Rampage: Canadian Mass Murder and Spree Killing” (2013) се превръщат в бестселъри. През 2016 г. излизат от печат негови академични книги и текстове по криминология. Автор е на голяма част от книгата “The Crime Book” (2017), издавана в престижната поредица на DK „Големите идеи, обяснени просто“. През 2020 г. излиза “Behind the Horror: True Stories That Inspired Horror Movies”. Книгата „Разкритите конспирации“ е подходяща за всички, които поставят под въпрос статуквото и които имат афинитет към темите съвременна история, медии и психология.

В първите страници д-р Лий Мелър изяснява коя е вечната тайнствена сила „Те“, която сме свикнали да обвиняваме, че забърква световните мистерии. Най-често ги свързваме със сенчестите елити в различни общества и исторически периоди: тамплиери, масони, евреи, илюминати, якобинци, рептили, извънземни, а в по-ново време: бизнес корпорации, правителства, международни организации. „Те“ са най-често обвинявани за това, че стоят зад теориите на конспирациите, описани в тази книга. По този повод писателят дава интересен цитат на Кристофър Ходап, който казва: 

„Почти всички конспиративни теории съдържат в основата си две плашила: евреите и тайните общества, най-често масоните. Те само биват рециклирани и преименувани, отново и отново, в зависимост от събитията през последните 250 години“.

Още в началото Мелър грабва вниманието ни с анализа си за Операция „Сивият вълк“, като подробно изброява аргументите, които не позволяват на човечеството да повярва, че Адолф Хитлер се е самоубил. Темата е свързана и със следващата глава за „Пътят на плъховете“. Така се наричал тайният канал, чрез който Римокатолическата църква помага на нацистите да избягат от Германия след края на Втората световна война. Една по една са разказани съдбите на водачите от Третия райх – Хитлер, Борман и Менгеле, както и на помощниците им от Ватикана, и твърде вероятното продължение на живота им на другия край на света в Аржентина.

Особено горещи епизоди са разказите за мистериозната „Зона 51“ в пустинята Невада (дали там се крият намерени НЛО и се провеждат свръхзасекретени военни разработки) и за хомофобските операции на ЦРУ да „промиват мозъците“ с наркотици и LSD (т.нар. програма „МК-Ултра“ за контрол на съзнанието), както и да подготвят като „манджурски кандидати“ хора, способни да вдигнат оръжие срещу президенти, сенатори и кандидат-президенти. Книгата е ценна не само с детайлите за убийството на президента Джон Ф. Кенеди, но и за покушението на брат му кандидат-президента Робърт Кенеди в хотел „Амбасадор“ в Лос Анджелис. Заговорът и ликвидирането на двамата братя са отдавна разкрити конспирации с нестихващо ехо по света. Авторът д-р Лий Мелър с охота размишлява за средствата и за последствията на яростното противопоставяне на САЩ с другите големи геостратегически играчи – Русия, арабския свят в края на 60-те години на ХХ век и напоследък все по-отчетливо Китай.

Американският писател развенчава като инсценировка кацането на Луната на Нийл Армстронг и Бъз Олдрин на 21 юли 1969 г. Припомнят се факти, снимки „неестествени като в холивудски филм“ и журналистически разследвания, както и глобалният интерес, синтезиран от щатския елит: че е по-важно светът да бъде информиран за някои факти, отколкото те наистина да са се случили.

В „Разкритите конспирации“ не са подминати и споровете „Плоска ли е Земята?“, както и използването на природни стихии като оръжия за масово изтребление – в т.ч. изливането на хербицида „Агент Оринж“ над джунглите на Индокитай, военизираният изкуствен интелект от рода на Скайнет във  филма „Терминатор 2“ и дори земетресението на 12 януари 2010 г. с магнитут 7-ма степен, разрушило Хаити и Доминиканската република – причинява 200 000 смъртни случая и материални щети за около 8,5 млрд. щатски долара. Венецуелският президент Уго Чавес обвинява правителството на САЩ, че „си играе на Господ, като тества апарати, способни да предизвикат екологични катастрофи“. Д-р Лий  Мелър свързва серия от секретни научни и разузнавателни програми в „система, която може да генерира екстремни и неочаквани климатични промени“.

„Разкритите конспирации“ боравят с актуалния световен дневен ред. „Убийството на Сет Рич“, коментирано и от Джулиан Асандж, е ключът към WikiLeaks, но и към избирането на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ през 2016 г. в неособено кавалерската политическа надпревара с кандидатката за първа жена-президент Хилари Клинтън. Красноречиво са пресъздадени и „Мистериите в живота и смъртта на Джефри Епстийн“ – Разкритието от лятото на 2019 г., че милиардерът Джефри Епстийн е сексуален насилник, разрази медийна буря по целия свят. Появяваха се жертва след жертва. Разчу се и изключителният списък на Епстийн за връзки със звездни личности. И тогава, насред фурора на скандала, фокусът внезапно се измести върху самия Епстийн, намерен мистериозно мъртъв в затворническата му килия.

Последният и най-горещ сюжет в книгата са конспирациите за COVID-19 – коя може да е причината за избухването на пандемията, хвърлила в хаос целия свят?

От първата до последната страница книгата предоставя американската гледна точка и прочит на „благодатната почва за всевъзможни теории на конспирациите“, обиколили цялото земно кълбо. От потопа дезинформации в електронните и традиционните медии изследователят д-р Лий Мелър синтезира разпрострелите се като атомни гъби подозрения за прикритата същност на най-големите политически скандали и сблъсъци през ХХ и ХХI век.

„Парадоксалното е, че възраждането и популярността на „плоскоземната“ теория на конспирацията през ХХI век почти изцяло съвпада с подобренията в информационните технологии. Въпреки огромните ползи от него интернет не само свързва изолираните в миналото конспиративни ядра, но хвърля върху човечеството дигитална мрежа от лъжи, грешки и дезинформация. В отговор на това страда доверието в официалните медии, които се чувстват длъжни да се съревновават за аудитория. Всяка теория на конспирацията в следващите няколко глави е била родена или разпространена в интернет. Макар в социален аспект да изглежда, че се обединяваме, дори и да е малко повърхностно, в психологически план явно се разпадаме", казва д-р Лий Мелър.

Прочетете избрани откъси от „Разкритите конспирации“ от д-р Лий Мелър, която излиза от издателство "Книгомания". >>>

За масоните и тяхната организация

Разпространението на мита за тамплиерите се приписва на опитите на шотландските ложи да дефинират по-дълбоки корени от тези на английските им „събратя“. Освен това така пленяват и въображението на европейските масони, които интегрират мита за тамплиерите в своите учредителни истории. От онези времена насам този мит мутира в някои ложи така, сякаш масоните са потомци на строителите от Стария завет, създали Вавилонската кула и храма на Соломон, или на онези, издигнали египетските пирамиди, или на учениците на древногръцкия философ, религиозен проповедник и математически гений Питагор.

Писателят масон Кристофър Л. Ходап допуска, че макар мнозина от събратята му да знаят каква е разликата между масонската митология и истинската история на ордена, външните хора приемат митологията за достоверна. Подобна позиция отваря вратата пред широко разпространената заблуда, че масоните са дълбоко окултна организация. В действителност, точно като много от демонизираните тайни общества, за които ще стане дума в тази глава, масонството е основано от просветени мислители, поставящи здравия разум и науката над всичко останало. То обаче възниква в исторически период, когато ловът на вещици е ежедневие, затова членовете му са били принудени да обменят и изследват възрожденските си идеи в безопасността и потайността на ложите си. Дискусиите на тема религия или политика по онова време официално са били строго забранени в ложите.

Втората причина да се гледа с подозрение на масонството е, че значителен брой политици, свещеници, банкери и богати бизнесмени членуват в неговите редици. Макар масонството да прокламира универсално братство, в действителност през по-голямата част от историята си то представлява затворен клуб за подбрани влиятелни членове на обществото. Във времена на смут, когато монархиите и религиозните институции са застрашени от революционери и научни мислители, не е изненадващо, че благородниците и католическите свещеници не приемат масоните с добро око. Тази гледна точка е особено силно изразена при френските монарси и някои германски крале, но не и в Британия поради факта, че там членове на кралската фамилия заемат висши позиции в ордена.

Ходап с право нарича масоните „най-известното и най-малко скрито общество“, а теоретиците на конспирациите поддържат тезата, че повечето му членове тънат в блажено неведение за мегаломанските машинации, извършвани от тайния му елит. В същото време, отново според него, масонството няма върховен ръководен орган. Във всеки щат на САЩ съществува отделна суверен на Велика ложа със свои вътрешни правила, оглавяваща по-малките ложи в щата. Извън САЩ всяка държава си има своя Велика ложа, разполагаща със същата власт.

Независимо от това масоните са преследвани от тоталитарните режими при всякакви идеологии. Орденът е обявен извън закона в Съветския съюз, във фашистка Италия и в нацистка Германия, където масоните са изпращани в концентрационни лагери наред с евреи, цигани, хомосексуалисти и политически дисиденти. Преследването продължава и през XХI век в ислямските режими, в които се прилагат законите на шериата, там масоните биват екзекутирани. Дори във Великобритания на масоните се гледа с подозрение, благодарение на жълтата преса. В резултат на обвинения за масонско въздействие върху британската правораздавателна система, през последното десетилетие на ХХ век се стига до официални изслушвания, макар да не са намерени никакви доказателства в подкрепа на подобни твърдения. Независимо от това от съдии, полицаи и други британски правителствени служители се изисква със закон да обявяват принадлежността си към някоя масонска ложа.

В САЩ на масоните се гледа с добро око като цяло и те се приемат за благодетели на обществото. Това може би се дължи на факта, че заговорът за отхвърляне на колониалното британско правителство е дело на Джордж Вашингтон, Бенджамин Франклин, Джон Хенкок, Пол Ривиър и маркиз дьо Лафайет. Да, говорим за Американската революция!

Понастоящем в САЩ има почти два милиона масони, а отвъд границите – пет милиона. На масонството в САЩ и Канада не се гледа като на нещо тайно. Като изключим известните пръстени с квадрат, пергел и буквата „G“ в центъра – за думите „бог“ (God) и „геометрия“ (Geometry), които са символ на Великия архитект (вярата във върховния създател е задължителна за масонството), американските масони често носят тениски, катарами за колани и други аксесоари, указващи ложата, към която принадлежат. Сбирките им биват отразявани в местната преса без никаква причина за полемика.

Йерархията на масонското членство и много от ритуалите са обществена тайна. За пример можем да вземем процедурата по иницииране на новодошъл в ложата, която е известна отдавна. Първата степен е „чирак“. Лесно може да се разбере и какъв е ритуалът за следващата, която се нарича „калфа“. Ревниво се пази само церемонията, която изкачва масона до третата и последна степен „майстор“. Като изключим това, тайните на масонството се свеждат до ръкостискания, пароли, символи и други знаци в по-личен аспект. Те се споделят само от един масонски брат на друг, като изключение правят само убийството и измяната.