Актьорът Том Ханкс получи титлата "почетен доктор на изкуствата" от университета в Харвард.

Директорътна учебното заведение Лорънс Бакоу подари на актьора волейболна топка с логото на Харвард. Тя е почти същата, с която Ханкс участва във филма „Корабокрушенецът“. Там той говори на стара волейболна топка, за да опази здравия си разум.

66-годишният Ханкс произнесе вълнуваща реч пред завършващите студенти, като се пошегува, че е получил дипломата, "без да е свършил нито една работа, без да е прекарал никакво време в клас, без да е влизал нито веднъж в тази библиотека".

"Не знам много за латинския език, нямам истинска страст към ензимите, а публичната глобална политика е нещо, което само сканирам във вестника." Той призова студентите да се изправят срещу "безразличието на хора, които са уморени от борбата".

Снимка: Reuters

"Безразличието превръща гражданите в наемни слуги, държани в подчинение от деспоти и тирани, чиято стандартна настройка е цинизмът. Те забраняват инакомислието и изкуството, диалога и книгите", каза Ханкс по време на речта си, изпълнена със забавни препратки към Супермен и други герои от филми.

"Всеки ден, всяка година и за всеки завършващ випуск има избор, който трябва да бъде направен. Това е един и същ избор за всички възрастни, които трябва да решат да бъдат един от трите типа: тези, които приемат свободата за всички, тези, които не искат, или тези, които са безразлични. Само първите вършат работата по създаването на един по-съвършен съюз, една неделима нация. Останалите пречат."