Новият ви парфюм струва повече, отколкото бихте искали, но въпреки това ароматът му се изпарява до минути.

Най-надеждният вариант да удължите ефекта на аромата върху себе си е да поставите в ежедневната си чантичка малка разфасовка на любимия си парфюм. Когато ароматът започне да се изпарява, пръскате повторно. Когато обаче сте похарчили цяло състояние за нов парфюм, необходими са ви само няколко трика, за да задържите аромата през целия ден.

Ето как:

1. Безопасност на самия аромат

Снимка: iStock

На първо място, погрижете се за безопасността на самия аромат. Не трябва да съхранявате парфюми в банята, където има висока влажност и честа смяна на температурата, или на място, изложено на пряка слънчева светлина. Идеалният вариант е тъмно, хладно място, а разумен граничен вариант е рафт в нощно шкафче. Ако условията за съхранение са спазени, вашият аромат ще се съхранява в бутилката дълго време, което означава, че неговата „работна“ издръжливост също ще бъде запазена.

От какво зависи трайността на парфюма?

Трайността на аромата се определя от степента на концентрация на парфюмните екстракти и е средно между 4 и 6 часа. Не трябва да се пръскате с парфюм непосредствено преди излизане от вкъщи. Трябва да го направите най-малко 30 минути преди да излезете или в идеалния случай веднага след душ. Парфюмът, нанесен върху чиста кожа оставя по-отчетлив и ясен аромат.

2. Лосион преди парфюм

Снимка: iStock

Базата също помага за удължаване на действието на аромата. Овлажняващ лосион или обикновен вазелин ще свърши добра работа. Той надеждно ще фиксира миризмата – първо хидратирайте тялото, а после напръскайте.

3. Места на впръскване

Снимка: iStock

Нанесете аромата върху кожата си, а не върху дрехите си. Издържа по-дълго, но и ароматът е по-различен. Парфюмът трябва да се нанася близо до определени области, известни като пулсови точки, където кръвоносните съдове са разположени възможно най-близо до кожата. Това са задната част на главата, китките, свивките на лактите, между гърдите, вдлъбнатините под коленете. Топлината, излъчвана от пулсиращите зони, ще помогне на парфюма да се разкрие.

4. Не докосвайте

Отървете се от навика да търкате местата, където сте нанесли парфюм – най-често това се случва с китките. От резки докосвания някои нотки на аромата се размиват, а други се изпаряват в рамките на половин час.

5. Комплексен подход

Снимка: iStock

Парфюмът е по-ефективен, когато се комбинира. Ето защо, ако използвате ароматизиран душ гели, крем за тяло или парфюми от една и съща линия, можете да си осигурите нотка на любимия си аромат през целия ден.

6. Всичко е на главата ви

Снимка: iStock

Пръскането на парфюм върху чиста коса ви позволява да запазите аромата за дълго време. Но не трябва да забравяте, че той съдържа алкохолна основа, което означава, че неизбежно ще ви изсуши косата и скалпа. За да избегнете това, нанесете парфюм върху гребена, с който оформяте косата си.

Парфюмите за коса обикновено са обогатени с витамини, слънцезащитни продукти, блестящи частици и други полезни компоненти.