На днешната дата отбелязваме световния ден за борба с болестта на Паркинсон. Датата е избрана, във връзка с годишнината от рождението на английския лекар Джеймс Паркинсон, който пръв описва тежкото неврологично заболяване още през 1817 г.

Около 10 милиона души по света страдат от болестта на Паркинсон, като едва около 4% от тях са на възраст под 50 години. Макар заболяването да е тежко, то не е смъртна присъда.

Нека си припомним пет известни личности, за които знаем, че се борят с болестта на Паркинсон.

Мохамед Али

Снимка: Getty Images

Най-известният боксьор на всички времена, чието истинско име е Касиус Клей, слезе от ринга през 1981 г. Три години по-късно спортната легенда получи и плашещата диагноза – Паркинсон.

По тази причина спортистът беше един от най-активните хора, които събират средства за изчуването и третирането на болестта.

Снимка: Getty Images

Битката му с болестта завърши през 2016 г., когато великият боксьор почина.

Нийл Даймънд

Снимка: Getty Images

Изпълнителят на песента „I'm A Believer“ трябваше да направи турне през 2018 г., но точно по това време научи и диагнозата, което го принуди да отмени голяма част от концертите си.

Вместо да си поискат парите за отменените концерти обратно, почитателите на музиканта избраха да ги дарят на организации, които финансират изследването на болестта на Паркинсон.

Снимка: Getty Images

В момента Нийл Даймънд е на 81 години и продължава да създава музика.

Майкъл Дж. Фокс

Снимка: Getty Images

Той е най-известен с ролята си в трилогията „Завръщане в бъдещето“ (1985 г. – 1990 г.) и изпълнява ролята на Марти, който пътува във времето и без да иска променя настоящето, като се намесва в миналото.

През 1991 г. Майкъл Дж. Фокс научава, че има болестта на Паркинсон. В началото състоянието му не е тежко, затова актьорът опитва да запази битката си в тайна, но през 1998 г. съобщи пред какво е изправен.

Снимка: Getty Images

Болестта все повече затруднява актьора и му се налага да се откаже от ролите си в киното. Днес той има затруднения в говора и предпочита да общува чрез писане.

Иън Холм

Снимка: Getty Images

Актьорът, който изигра ролята на Билбо Бегинс (Торбинс) в трилогията „Властелинът на пръстените“ страдаше заради болестта на Паркинсон от години.

Снимка: Getty Images

През 2020 г. той почина на 88-годишна възраст, като причините за смъртта му бяха свързани със заболяването му.

Ози Озбърн

Снимка: Getty Images

Музикантът е научил диагнозата през 2019 г., но я сподели с почитателите си чак през 2020 г.

Снимка: Getty Images

От тогава почти не се е появявал на публични места, но в редките случаи, когато сме го виждали, изглежда почти неузнаваем.