Английският актьор Иън Холм е починал в лондонска болница тази сутрин (19 юни). Причината за смъртта му е свързана с болестта на Паркинсон, от която е страдал.

Той e роден през 1931 година в семейство на лекари. Майка му е медицинска сестра, а баща му е един от първите психиатри, практикуващи електрошокова терапия. Въпреки средата, в която израства, Холм решава да бъде актьор още на 7 години, под силното впечатление от постановка по "Клетниците" на Виктор Юго. 

През 1949 година той влиза в Кралската академия за драматично изкуство, а след това става част от Кралския Шекспиров театър. Играе роли в представления по Харолд Пинтър и Уилям Шекспир, с които трупа награди и слава, докато в една вечер през 1976 година не излиза извън образ, обръщайки се към зрителите с думите: "Аз съм тук и се очаква да говоря... Вие сте също тук и също чакате да кажа нещо...", след което напуска сцената пред смутените погледи на колегите си, скрива се в съблекалнята и не излиза отново пред публика цели 15 години.

"Това е случай, който никога няма да забравя. Сякаш черната мантия около мозъка ми внезапно се превърна в качулка", спомня си актьорът.

Снимка: Getty Images

През това време той се фокусира върху кариерата си пред камера. Добре познат в родната си Англия, той придобива световна слава през 1979 година с ролята на андроида Аш в хибрида между научна фантастика и хорър "Пришълецът" (реж. Ридли Скот). Спортната драма "Огнените колесници" (реж. Хю Хъдсън) му носи номинация за "Оскар" за поддържаща роля и това го прави един от най-търсените актьори в Холивуд.

Снимка: Getty Images

Изпълнява ролята на Наполеон три пъти: във филмите "Бандити на времето" (реж. Тери Гилиам) и "Новите дрехи на императора" (реж. Алън Тейлър), както и в сериала "Наполеон и любовта". Участва също така в "Бразилия", "Петият елемент" (реж. Люк Бесон), "Авиаторът" (реж. Мартин Скорсезе), но може би се запомня най-силно с ролята си на Билбо Бегинс от сагата "Властелина на Пръстените".

Снимка: Getty Images

Холм е бил гласът на Фродо Бегинс в радиопостановка по книгите на Толкин през 1981 година. Това е една от причините, поради които режисьорът Питър Джаксън го кани в трилогията си.

Актьорът има 5 деца - трима сина и две дъщери от първите си две съпруги и от жена, с която е имал извънбрачна връзка. Общо се е женил 4 пъти, а автобиографията му "Acting My Life" затвърждава репутацията му на плейбой.