Определено има как! Всички обичаме да пътуваме, да обикаляме света, да откриваме. Това важи особено силно за тези, на които околосветските обиколки са хоби. Бихме казали, че това е прекрасно хоби, а практикуването му носи най-неземното щастие. Често обаче се сблъскваме с финансовата страна на нещата, която ни възпира да изживеем тези моменти. Предлагаме ви 10 начина, чрез които да се справите с този проблем и да се впуснете в изследване на света и живеене в истинския смисъл на думата. Защото човекът бил човек едва тогава, когато е на път.

Снимка: iStock

#Last-Minute оферти
Добра, но леко рискована алтернатива на обикновените почивки през туристически агенции. Минусът е, че плановете ви са нестабилни до последно. Плюсът е ясен. 

#Ранни резервации
Вероятно ви се струва странно да имате планирана почивка за Коледните празници от август или от септември, но това е гарантирано добър метод. Първо, че цените са осезаемо по-добри. Второ, всяка туристическа агенция предлага разсрочено плащане на тези оферти. 

Снимка: iStock

#Автостоп
Тук плюсът е, че пътуването е напълно безплатно, авантюристично и доста по-различно от това, на което всички сме свикнали. Минусът е, че не е по вкуса на всеки. Поне на тези, които все още не са се престрашили, за да го пробват. Специфично е и, че пътуването към чуждестранни дестинации е малко по-трудно, особено за хора без опит. 

#Групи за споделено пътуване
За всяка от най-разпространените дестинации в рамките на родината, както и до по-близките държави, има групи за споделено пътуване, в които можете да намерите човек, който да ви закара срещу съответното заплащане. Излиза по-евтино от транспорт, по-бързо и не на последно място - по-забавно. 

#Споделете пътуване вие

В същите групи вие можете да напишете вашите условия за пътуване и да вземете пътници в своята кола. 

#Гъвкав график
За да летите евтино, е важно пътуването ви да не бъде твърдо и да го планирате за дните, в които никой не пътува. Полетите през делничните дни са значително по-евтини от тези през уикендите или около празниците. 

#Следете промоциите на авиокомпаниите
Доста често по-големите авиокомпании пускат промоционални оферти или големи намаления. Възползвайте се. Нискобюджетните компании също са добър избор.

#Чартърни полети
Макар и с не толкова добри условия, те са значително по-евтини от полетите с авиокомпаниите. Проблемът при тях е, че се обявяват в последния момент, когато времето за реакция е малко. 

Снимка: istockphoto.com

#Автобусните компании и техните намаления
Доста често последните седалки на автобусните компании са с 50% по-евтини. 

#Влак
(За)бавно, интересно. Ако сте многодетни родители, можете да се възползвате от главозамайващи намаления.