На големия екран може да е трудно да се направи разлика между внимателна хореография и истински бой. Екшън филмите са известни с това, че размиват тези граници с актьори, които изглеждат умели да се бият на екрана, но не и в реалния живот.

В света на киното обаче има и истински майстори на бойните изкуства, които се справят доста умело и след като камерите бъдат спрени. Ето кои проправят пътя за съвременните актьори.

Снимка: Getty Images

Уесли Снайпс

Уесли Снайпс е един от най-известните актьори през 90-те години, а ролите му в екшън филми си остават паметни. И все пак, малко хора знаят, че той е доказан боец с черен колан в много бойни стилове.  

Звездата от “Блейд” започва да се занимава с това, когато е на 12 години, като го прави в школа по шотокан. Уесли Снайпс познава и стилове като капоейра, кунг-фу, бразилско джиу-джицу и кикбокс. Освен това, участва и в няколко състезания по бойни изкуства. Именно в едно от тях филмови агенти забелязват неговия атлетизъм и талант. Те си личат още по ярко и в ленти като “Острие” и “Изкуството на войната”.  

Снимка: Getty Images

Долф Лундгрен

Роден е в Швеция, но се превръща в истинска звезда в Холивуд с ролите си екшън филми. Долф намира утеха в бойните изкуства, за да избяга от трудното си детство. Стартира с тренировки по джудо и годжу-рю, а след това преминава и през киокушин. Лундгрен е капитан на шведския отбор по карате киокушин, с който печели европейския турнир през 1980 и 1981 г., както и турнир в тежка категория в Австралия през 1982 г. Това са наистина невероятни постижения. Уменията му в бойните изкуства личат във филми като “Роки 4“, “Универсален войник”, “Наказателят” и „Непобедимите“. 

Снимка: Getty Images

Стивън Сегал

Стивън Сегал е един от най-популярните актьори в историята на бойните изкуства. Той се премества в Япония, когато е само на 19 години. Малко след това там се среща с бъдещата си съпруга, чийто баща познава бойните спортове и показва на Сегал тънкостите на айкидото. През 1983 г. той се завръща в САЩ, за да отвори първата подобна школа в Холивуд. Всъщност, звездата от “Над закона” и “Труден за убиване” е първият майстор на айкидо извън Япония, който управлява доджо. 

Снимка: Getty Images

Жан-Клод Ван Дам

Когато става въпрос за бойни сцени, няма как един от първите, за които се сещате, да не е този белгийски актьор. Жан-Клод Ван Дам отдава времето си на бойните изкуства още от 12-годишен, когато баща му го записва на уроци по шотокан. Три години по-късно е част от националния отбор на страната си, който триумфира на европейското отборно първенство по карате (б.а. - през 1979 г.).

Ван Дам преминава още през тренировки по таекуондо и муай тай. Освен това, тренира и вдигане на тежести, заради което е избран за “Мистър Белгия” в състезание по културизъм. Всичко това той показва във великолепната си актьорска игра във филми като “Кървав спорт”, “Кикбоксьор” и “Лъвско сърце”. 

Снимка: Getty Images

Синтия Ротрок

Може би най-популярната дама в бойните спортове, която се изявява и на големия екран. Синтия Ротрок е една от малкото от Запада, признати в Китай като истинска легенда. Тя за първи път се запознава с бойните изкуства на 13 години, а след това се превръща в синоним на истински боец с черен колан в седем стила, сред които танг су до, таекуондо, орлов нокът, кунг-фу и Северен шаолин.

Тя е първата жена, която се появява на корицата на “Karate Illustrated” през 1981 г. Техниката й се вижда в ленти като “Да, Госпожо”, Чайна О ' Брайън и “Поправяне на грешки”.  

Снимка: Getty Images

Били Уейн Бланкс

Били Уейн е крал на ъндърграунд филмите за бойни изкуства през 90-те години. Според запознати, той е силно подценяван в гилдията, когато се отнася до подобни сцени. Роден през 1955 г. с аномалия в тазобедрените стави, която нарушава движението му. Като малък се записва в часове по таекуондо и карате, но треньорите му смятат, че няма да издържи дълго, заради проблемите си. С много воля и отдаденост той постига успех, след като печели бронзов медал за САЩ на световното по карате през 1981 г.

Освен това, е създател на програмата за упражнения Тае Бо. Били Уейн Бланкс тренира още бокс, както и танци и балет с намерението да подобри бойните си умения. Неговото желание да става по-добър се вижда във филми като “Последният бойскаут”, “Лъвско сърце” и “Кралят на кикбоксьорите”. 

Снимка: Getty Images

Джет Ли

Джет Ли е известен актьор в бойните изкуства, като участва в немалко бойни филми. Основната причина, поради която те са толкова популярни и автентични, е, че той е истински експерт в боя. Роденият е Пекин артист започва пътя си в бойните изкуства на 8-годишна възраст, отдавайки се на ушу, за да достигне до върха в местния шампионат след три години. В кариерата си има 15 златни медала и един сребърен.

Оттегля се на 19 години и през 80-те години участва в много емблематични азиатски филми за бойни изкуства, които го правят наистина известен. С помощта на приятеля си Джеки Чан, Ли се премества в САЩ, където става световна суперзвезда. Незабравими са ролите му в “Безстрашен”, “Герой”, “Юмрукът на легендата” и “Имало едно време в Китай I и II”. 

Снимка: Getty Images

Чък Норис

Истинска легенда в бойните изкуства. Чък се занимава с различни бойни стилове и също така впечатлява в различни състезания. Норис овладя първо танг су ду, докато  служи във военновъздушните сили на САЩ. През 1962 г. отваря собствена школа, след като получава черен колан както в него, така и по таекуондо и карате. Създава и свой стил за самозащита - чун кук до (б.а. - смесица от различни стилове).

По време на един от конкурсите, в които се пробва, се среща с Брус Лий, който му предлага роля в "Пътят на дракона". Филмът има огромен успех, а Чък става филмова звезда за една нощ. Освен това, се справя с лекота още в “Самотният вълк Маккуейд”, “Кодексът на мълчанието” и “Делта Форс”.