Стивън Сегал е актьор, майстор на бойните изкуства и и една от най-големите холивудски легенди от 90-те години - златния период на екшъна с ритници. Днес актьорът навършва 68 години.

Стивън Сегал започва актьорската си кариера ударно през 1988 г. с главна роля в превърналия се вече в култов за жанра филм “Над закона”. Следват още три изключително успешни филма, които само за 3 години го превръщат в истинска екшън икона - “Труден за убиване”, “Белязан да умре” и “Борба за справедливост”.

Снимка: Getty Images

Стивън Сегал е изтъкнат майстор на бойните изкуства. Преди да стане филмова звезда работи като инструктор по бойни изкуства. След като се жени за дъщерята на известен японски майстор по айкидо, Сегал се мести да живее в Япония и отваря свое доджо. Така той става първият чужденец инструктор по бойни изкуства в историята на Япония.

Снимка: Getty Images

В момента Сегал е женен за четвъртата си жена - монголската актриса Ердентуя Батсухиийн. Има общо 7 деца и един внук от най-възрастния си син Кентаро.

И тъй като талантът му като майстор на бойни изкуства и филмовата му кариера са известни почти на всички, тук решихме да ви запознаем с ролите от живота на Стивън Сегал, които са по-малко известни:

Стивън Сегал е музикант

Снимка: Getty Images

Сегал има и друг талант, освен актьорската игра, който е по-малко известен - свири на китара. Всъщност едно от хобитата му е да събира китари на известни музиканти и вече има в колекцията си инструменти, на които са свирили Джими Хендрикс, Фреди Кинг и други изпълнители.

Част от собствените му песни са включени в саундтрака на някои от филмите му, а през 2005 г. Актьорът пусна и първия си албум, озаглавен “Песни от кристалната пещера”, в който са включени негови изпълнения в различни жанрове.

През 2006 г. Сегал пусна и втория си албум и направи турне в САЩ и Европа.

Стивън Сегал е бил част от силите за опазване на реда

В края на 80-те години и в началото на кариерата му като актьор, Стивън Сегал преподавал бойни изкуства на полицаи в Луизиана и получил покана от тогавашния шериф да стане почетен член на силите за опазване на реда в щата.

Стивън Сегал като бизнесмен

Снимка: Getty Images

Като много звезди, Стивън Сегал се е впуснал и в няколко бизнес начинания, сред които призводство на енергийни напитки, козметика и серия ножове. През 2013 г. стана партньор в руската компания за производство на огнестрелни оръжия “ORSIS”.

Религията на Стивън Сегал

Снимка: Getty Images

Стивън Сегал се обявява за будист, което първоначално е предизвикало доста противоречия сред останалите последователи на течението. Все пак актьорът е най-известен с филмите си, пълни със смърт и насилие.

В крайна сметка от Американското будистко общество приели, че ролите на Сегал не пречат на това да е будист, тъй като, макар да участва във филми с насилие, самият той никога не е убивал.

Политическите позиции на Стивън Сегал

Снимка: Getty Images

Стивън Сегал е един от най-големите американски поддръжници на руския президент Владимир Путин, който според него е един от най-великите живи световни лидери. Актьорът се обявява твърдо срещу санкциите срещу Русия.

Заради подкрепата му, Стивън Сегал има руско гражданство и е специален дипломатически представител на Русия в САЩ. Освен руско гражданство, Стивън Сегал има и сръбско гражданство от 2016 г, след като няколко пъти посещава страната и е помолен да обучи в бойни изкуства сръбските специални части.