На 20 юли 1973 г. големият китайски актьор Брус Лий е откаран в болница. Най-голямата екшън легенда на Хонгконг е обявен за мъртъв веднага, когато го докарват в болницата, а аутопсията показва, че има оток на мозъка, въпреки че няма видими наранявания. Той е само на 32 години. Така Китай и световното кино губи един от най-значимите актьори от филмите с бойни изкуства. Ако беше оцелял, днес Брус Лий щеше да навършва 80 години.

Статуята на Брус Лий в Хонконг
Снимка: Getty Images

Брус Лий – мостът между Изтока и Запада

Истинското му име е Лий Юен Кам. Той е роден в годината на дракона според китайския календар в китайска болница в китайския квартал на Сан Франциско. Когато е на три месеца, родителите му се връщат в Хонгконг.

Лий започва актьорската си кариера преди да проходи. В първата си екранна роля „играе“ бебе, което носят на ръце. През 1950 г. 9-годишният Лий получава и първата си главна роля, в китайския филм „Хлапето“.

Малкият Брус Лий не е сред най-добрите ученици – изкарва лоши оценки и постоянно го наказват за лошо поведение, което принуждава родителите му да го преместят в друго училище. Проблем пред момчето е, че родителите му не са чисти китайци, а имат европейска кръв във вените си, което кара останалите деца да го виждат като по-нисш. Малкият Лий често влиза в ръкопашни битки със съучениците си и баща му решава, че най-добрият начин за действие е да запишат малкото момче на някакъв вид бойно изкуство.

Снимка: Getty Images

Когато е на 18 години Брус Лий за пореден път влиза в ръкопашен бой, но този път опонентът му има връзки с организираната престъпност в Китай и животът на момчето е изложен на реална опасност. За да го предпази, баща му го изпраща в САЩ.

В Америка Брус Лий живее с по-възрастната си сестра и работи като сервитьор в ресторант, за да плаща за образованието си в колеж. Малко по-късно Брус Лий отваря школа за бойни изкуства, в която преподава бойният стил Юен Фан Кунг Фу – всъщност създадена от самия него смесица от различни бойни изкуства, комбинирани с танцови движения.

Снимка: Getty Images

Тази комбинация от различни стилове се счита от много хора за една от първите стъпки към създаването на ММА – смесените бойни изкуства, които са популярни днес.

Брус Лий – най-известният азиатец в САЩ

През 1966 г. Брус Лий започва да се снима в американския телевизионен сериал „Зеленият стършел“, който продължава само един сезон (26 епизода), но става хит и донася изключително голяма популярност на младия китаец. Това е първата американска продукция, която показва китайски бойни изкуства.

Сцена от "Зеления стършел"
Снимка: Getty Images

„Зеленият стършел“ събужда в американската публика глад за още филми с бойни изкуства и Брус Лий бързо се превръща в най-голямата звезда в този жанр. Той продължава да участва както в американски, така и в китайски филми, които стават първите китайски продукции с голям успех зад океана.

Американците обичат филми като „Дракона идва“, обичат го и китайците в Америка, които са благодарни на Брус Лий, че разбива стереотипите за китайските мъже, налагани с години в САЩ, където след края на Гражданската война китайците стават новите роби и са принудени да извършват непосилен труд срещу мизерно заплащане, често докато умрат.

Снимка: Getty Images

Успехът му го прави изключително популярен и в Китай, особено сред китайските националисти, които го виждат като обединител на нацията. Когато Брус Лий умира неочаквано и то съвсем млад, цялата нация е потопена в скръб, а необяснената му смърт става причина за множество конспиративни теории.

На следващата страница може да прочетете някои малко известни любопитни факти за най-великия актьор от филмите с бойни изкуства >>>