На 31 март през 1993 г., на снимачната площадка на филма “Гарванът”, актьорът Брандън Лий, син на големия Брус Лий, е прострелян и по-късно същия ден умира. Брандън е едва на 28 години.

Смъртта му е резултат от нелеп инцидент и от недоглеждане, но вече 27 години продължава да буди подозрения за умишлено убийство.

Брус Лий със сина си Брандън
Снимка: Wikipedia

Как “Гарванът” стана последният филм на Брандън Лий

Когато през 1993 г. Брандън Лий приема да се снима в нискобюджетния филм “Гарванът”, младият актьор тепърва започва актьорската си кариера, без да подозира, че тя ще е съвсем кратка. Само година по-рано е участвал в първата си главна роля.

В “Гарванът” той играе ролята на мъж, който е убит, но след това се връща към живот и започва да преследва хората, убили него и съпругата му.

Кадър от филма "Гарванът"
Снимка: imdb.com

На 31 март 1993 г. актьорът трябвало да участва в една от последните си сцени, която всъщност била една от първите във филма, а именно сцената, в която е убит. В тази сцена персонажът влиза в стаята, в която група мъже бият и изнасилват съпругата му, след което един от престъпниците го прострелва.

За филма били използвани истински оръжия, но фалшиви патрони, които произвеждат експлозия и изглежда, че стрелят наистина, но не изстрелват куршум. По някакъв начин обаче, вероятно заради предишна сцена, в цевта на револвера имало заседнал куршум. Никой от екипа не забелязал това и когато фалшивият патрон гръмнал, заседналият куршим бил изстрелян от оръжието с почти същата скорост, с която щял да излети, ако куршумът бил истински.

След като актьорът бил прострелян, веднага го откарали в болница, но Брандън не успял да се пребори и починал.

Неочакваният успех на “Гарванът” след смъртта на Брандън Лий

Когато актьорът умрял, работата по филма била прекратена. От “Paramount”, които трябвало да го разпространяват, се отказали от проекта, но студиото “Miramax” видяло потенциал във филма.

“Miramax” дали допълнително още 8 милиона долара, което било повече от 50% над оригиналния бюджет. Сценарият бил пренаписан, за да се премахнат няколкото сцени, които Брандън не могъл да завърши, а там, където се налагало да се снима отново, лицето му било добавено дигитално върху друго тяло. Това включвало и сцената с убийството на главния герой, тъй като не можели да използват кадрите с реалната смърт на актьора.

В крайна сметка “Гарванът”, който първоначално бил планиран само за разпространение на видеокасети, тръгнал по кината. И за изненада на всички се превърнал огромен комерсиален успех.

Кадърот филма "Гарванът"
Снимка: imdb.com

Филмът спечелил повече от 11 милиона в премиерния си уикенд и станал най-успешният филм през тази седмица. В крайна сметка събрал над 50 милиона долара, доста над бюджета си от 23 милиона. “Гарванът” завършил годината като 24-ят най-успешен филм на 1994 г.

Филмът се превърнал в културен феномен, последван от няколко продължения и от телевизионен сериал.

Конспиративни теории и дългосрочен ефект за киното

Шокиращата смърт на Брандън Лий в следствие на инцидент, който изглеждал почти невъзможно да се случи, породило множество конспиративни теории, според които изобщо не ставало дума за инцидент, а за много хитро убийство.

 

Статуя на Брус Лий в Хонконг
Снимка: Getty Images

20 години по-рано починал и бащата на Брандън, големият екшън актьор Брус Лий. Той колабирал докато довършвал работата си по един от филмите си, но още тогава някои любители на конспирации заподозрели, че пръст в смъртта му има китайската мафия. Според други ставало дума за убийство от ревнива жена.

Било неизбежно двата смъртни случая да не бъдат свързани и до днес има хора, които вярват, че семейство Лий са прокълнати. А е възможно, казват други, инцидентът с пистолета да е бил планиран от създателите на филма като реклама, но те никога да не са имали намерение да убиват актьора.

Във всеки случай и въпреки всички теории, факт е, че младият мъж загинал и по тази причина били приети много по-строги закони, които да гарантират безопасността на работещите в киноиндустрията. Поне в това отношение инцидентът имал положителен резултат, но ние винаги ще се чудим как ли щеше да се развие кариерата на актьора, ако някой си беше свършил работата и беше видял заседналия куршим в револвера.