През 1942 г. пътнически самолет се разбива в планините на Невада. Всички 22 пътници на борда загиват, а сред тях е и 33-годишната актриса Карол Ломбард, съпруга на големия актьор Кларк Гейбъл и веднъж номинирана за „Оскар“. Днес можем само да предполагаме как щеше да се развие кариерата на младата жена, обявена за една от най-значимите комедийни актриси на Америка, ако не се беше качила на злополучния полет. И най-тъжното е, че е било въпрос на късмет дали ще бъде на него или не – една монета е предопределила съдбата ѝ.

Снимка: Getty Images

Коя е Карол Ломбард

Истинското ѝ име е Джейн Алис Питърс и е родена в щата Индиана през 1908 г. Още докато е малка, майка ѝ напуска баща ѝ и заедно с дъщеря си отива да живее в Лос Анджелис. На 12 години Джейн е забелязана от режисьора Алън Дуан, който я кани да участва с малка роля във филма му „Перфектното престъпление“. Така се ражда и мечтата ѝ да стане актриса.

12-годишната Карол Ломбард в първата си роля
Снимка: Getty Images

За съжаление през следващите години Джейн, която започва редовно да се явява на кастинги, насърчавана от майка си, не успява да намери работа като актриса, макар да е била една от фаворитките за няколко роли, включително в „Треска за злато“ на Чарли Чаплин. След тези няколко неуспеха, Джейн решава, че причината може да е в името ѝ, което звучи твърде обикновено, затова решава да го смени. Така се появява Карол Ломбард.

Изглежда това дава резултат, защото през 1924 г. 16-годишната Карол Ломбард подписва договор със студиата "Фокс" и започва редовно да участва във филми, макар и в малки роли и в еднакви типажи. По собствените ѝ думи най-често е трябвало да гледа влюбено главния герой или да вика от страх, когато той се бие със злодея.

Снимка: Getty Images

Само година по-късно обаче от "Фокс" стигат до заключението, че Ломбард е безперспективна, тъй като никога не биха ѝ дали главна роля заради белег на бузата, който е получила след автомобилна катастрофа. Договорът ѝ не е продължен и Карол започва да си търси работа в киното сама.

Младата актриса, която идва от богато семейство и може да си го позволи, се подлага на пластична операция и премахва белега си. През следващите години тя започва да се снима предимно в комедийни филми, а проектите, в които я включват, стават все по-големи. Най-сериозният ѝ успех е главната роля във филма „Хлапето от Аризона“ от 1930 г., който ѝ позволява да сключи договор с "Парамаунт". Студиото започва да ѝ осигурява престижни главни роли в драми, но след като участва в ексцентричната комедия „20-ият век“, Ломбард се насочва почти изцяло към комедийния жанр.

За пика в кариерата на Карол Ломбард и за това как смъртта ѝ е свързана с атаката над „Пърл Харбър“ може да прочетете на следващата страница >>>