Може ли Куентин Тарантино да направи филм, без някой да се засегне? Изглежда, че не. Големият режисьор за пореден път успя да си навлече обвинения в расизъм и гнева на някого. Според семейството на Брус Лий, най-голеният майстор на бойни изкуства в киното, новият филм „Имало едно време в Холивуд“ е подигравка с паметта на актьора.

Във филма има сцена, в която Брус Лий (в ролята е актьорът Майк Мох) се перчи пред група хора и обяснява как може да победи всеки в бой. Той и персонажът на Брад Пит започват да се бият и в крайна сметка Пит побеждава Лий.

Снимка: imdb.com

Според дъщерята на големия актьор, който почина през 1973 г. от церебрален едем, сцената е обидна за паметта на баща ѝ, който никога не е бил такъв, какъвто е представен във филма.

„Знам, че това е филм на Тарантино, че персонажите в него са антигерои, че това е в стила на режисьора и е още една от бесните му фантазии, сподели Шанън Лий пред „Лос Андлежис Таймс“. Разбирам, че целта е да ни покажат, че персонажът на Брад Пит е толкова печен, че може да победи дори Брус Лий, но въпреки това начинът, по който сценарият показва баща ми като арогантен и егоистичен, е отчайващ и по мое мнение излишен.

Шанън Лий с восъчната фигура на баща си
Снимка: Getty Images

Към това Шанън добавя още едно обвинение – в расизъм. С последните си два филма („Джанго без окови“ и „Омразната осморка“) Тарантино си навлече гнева на много афроамериканци, според които режисьорът пародира робството в САЩ и се подиграва на чернокожите, като многократно персонажите му използват думата „негър“ (65 пъти в „Омразната осморка“!), която се счита за ужасно обидна за афроамериканците, използвна от бял човек. Сега Шанън Лий го обвинява и в расизъм спрямо азиатците.

„Той е превърнал увереността му в арогантност, а интелекта му в подигравка. Имам чувството, че му се подиграва, както са му се подигравали белите в Холивуд приживе. Персонажът е само карикатура и изглежда глупав, смешен и ужасно „китайски“. Толкова много се различаваше от него, какъвто беше и какъвто съм го срещала, че беше ужасно да го гледам.“

Снимка: Getty Images

„Имало едно време в Холивуд“ ще тръгне по кината в България на 16 август. Това е деветият филм на режисьора Куентин Тарантино и се смята, че ще му е предпоследният. В главните роли ще видим Брад Пит, Леонардо ди Каприо и Марго Роби.