След тежка вечер, човек има нужда да поглези малко тялото си и да намери начин - какъвто и да е (!) да се спаси някак от главоболието. Вероятно вече сте опитвали разнообразни домашни трикове за справяне с махмурлука и си имате любими сред тях, но пък ние открихме още няколко. Те ще ви помогнат да прогоните черните облаци, надвиснали над главата ви.

1. Фреш

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Всички знаят, че водата помага - докато пиете алкохол, но и на другия ден. Но знаете ли, че спиртните напитки понижават нивата на кръвната захар, което влошава още повече неприяния махмурлука? Именно. Затова фрешът е чудесен и много по-удачен избор - ще вдигне захарта в кръвта и ще ви набави загубените електролити. Ако ви се намират - тествайте фреш от ябълка или боровинки, защото освен питателни, те са щадящи към чувствителните стомаси.

2. Риба тон

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Гладни ли сте? Направете си сандвич с картофи и риба тон. Тази комбинация е много хранителна и ще достави на тялото ви необходимите му витамини. Ако не ви призлява от мисълта за храна, рибата тон със сигурност ще ви помогне да се чувствате по-добре и ще повдигне настроението ви.

3. Банани

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Да, всички знаят, че плодовете са полезни в подобни ситуации. Но бананите са съвсем друго нещо, когато говорим за махмурлук. Те са пълни с калий, който губите, докато пиете - именно липсата му причинява треперенето и отпадналостта. Ако нямате необходимите на тялото ви количества калий, е възможно да повърнете или да ви се гади. Затова бананите са незаменими на сутринта след препиване. Пробвайте.

4. Хляб

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Умирате си за нещо тлъсто? Пробвайте с пълнозърнест хляб - не, изобщо не е толкова лоша идея. В него има витамин Б, мастни киселини и ще помогне на черния ви дроб да пречисти тялото. Освен това ще абсорбира алкохола, който е останал - което е един от най-добрите начини да се справите с махмурлука.

5. Яйца

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Алкохолът кара тялото ви да произвежда ацеталдехид, токсична субстранция, която причинява болките при махмурлука. Тялото ви се противопостява с глутатхион, но естествените му запаси в тялото се изчерпват доста бързо. Помогнете му с яйца - те съдържат същия химикал и ще премахнат всичко токсично, което е останало.

Продължава >>

6. Ядки

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Вземете си малко ядки в чантата и ще страдате по-малко на другия ден. Не само, че ще обуздаят евентуалния махмурлук, но ще стабилизират кръвната захар и ще ви доставят необходимите витамини. Страхотно и просто решение срещу махмурлук!

7. Мляко, чесън и зехтин

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Искате да хапнете преди да пиете? Опитайте с мляко, чесън и зехтин (не заедно, не би било много вкусна комбинация) Те ще подготвят стомаха, ще ви доставят витамини и ще помогнат на тялото ви да абсорбира алкохола. Освен това, ако хапнете преди да пиете, е вероятно да поемете по-малко алкохол.

8. Ментов чай

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Имате си прекрасна половинка? Изпратете го до кухнята, когато се събудите, с поръчение да ви направи ментов чай. Ментата е диджестив и облекчава напрежението в стомаха, болките, а освен това помага на тялото да се освободи от токсините. Няма да споменаваме, че е и освежаващ и вкусен.

9. Джинджифил

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Джинджифилът под каквато и да било форма облекчава усещането за гадене и действа като чудесно анти-възпалително средство, каквото всъщност е. Джинджифиловата бира, бисквити или чай - всички те са чудесен начин да се справите с махмурлука.

10. Спанак

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Обичате ли спанак? Е, да, той е от онези храни, които или обичаш, или мразиш, но няма съмнение, че е полезен. Особено, когато се борите с махмурлук. Всяко листо е пълно с витамини, фолиева киселина, сяра и витамин С - всички те жизненоважни за справяне с махмурлука след тежка вечер.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Е, по-добре ли сте вече?