Има книги, които остават завинаги запечатани в съзнанието със своите сюжети и вълнуващи герои. Наред с големите имена в световната литература, впечатляващ е и приносът на жените – писатели. По-долу ви предлагам няколко заглавия, които безспорно ще обогатят списъка от незабравими книги, които е редно да прочетете. Искрящи бисери в съкровищницата на великите романи, които несъмнено ще допринесат за вашето самочувствие като жени:

"Предречено от Пагане" (1988 г.) от Вера Мутафчиева

Ако сте гледали мащабната историческа екраницазия под режисурата на Людмил Стайков „Хан Аспарух”, е добре да знаете, че филмът е правен по не по-малко емблематичния роман на Вера Мутафчиева - „Предречено от Пагане”. Книгата е повече от исторически роман. Тя е притча за любовта и мистиката, за силата на вярата и целеустремеността. Апотеоз на живота и борбата, пречупени през призмата на един ключов момент от българската история. Удивително четиво – красив израз на родовата памет. Копнеж и завет. Той е за всички онези, които умеят да четат между редовете.

Цитати:
- "Хубава си, знаеш ли?
– промълви той.
Тя кимна. Очевидно, знаеше си.
- По-хубава не съм виждал!...
Все по гръб, тя се усмихна закачливо.
- Само това да беше! –
продължи Аспарух. – Ти умееш... съвсем всичко. Яздиш колкото мене, пееш, като никоя друга. Ти владееш всички тайни на тялото.
Жената /Пагане/ вирна брадичка, изсмя се гърлено. (Ще рече, не се пазеше да се издаде – чудно!) Тя изви лице към ханския син и потвърди:
- Владея ги, туй да видиш!”

- "От днес сте не само братя, но и съюзници до смърт! – Тангра ще ви накаже с безплодие, ако престъпите клетвата си. Където и да бъдете, бъдете едно цяло: живи части на Велика България."

- "По вярата на българите – каза той – най-тежкият грях е неблагодарността. Не забравяй това!"

"Джейн Еър" (1847 г.) от Шарлот Бронте
Написана през XIX век, днес тя с достойнство намира своето място сред световните класически романи. Любовна история между главната героиня и тайнственият г-н Рочестър изгражда фабулата на романа. Екзистенциалните въпроси за любовта са изкусно вплетени и пречупени през призмата на теми като половите и класови различия, еротиката и религията.

 

Цитати:
— "Сега за пръв път се опитах по-настойчиво да разбера втълпяваните ми представи за рая и ада, за пръв път се обърках и стъписах; за пръв път, като се вгледах в миналото и в бъдещето, се видях сред неизмерима бездна. Имах само една опорна точка - настоящето; всичко останало ми приличаше на безформени облаци и зееща пропаст и аз потръпвах при мисълта, че може да се подхлъзна и да падна в този хаос."

— "Джейн, искате ли едно цвете?
Той откъсна една полуразцъфнала роза, първата от цъфналите през тази година, и ми я подаде.
— Благодаря, сър.
— Харесва ли ви този изгрев, Джейн? Това небе с високи и леки облаци, които, разбира се, ще се стопят, когато след няколко часа стане по-топло; този покой и благоухание?"

— "Да живея, Джейн, за мене значи да стоя на кратера на вулкан, който може да избухне всеки миг."

 

Поредицата за Хари Потър (1997-2007 г.) от Дж. К. Роулинг

Още с публикуването на първата част през 1997 г. Роулинг демонстрира таланта да печели сърцата на малки и големи. Култовата поредица за малкия магьосник до такава степен привлече вниманието и любовта на читатели от цял свят, че дори се стигна до екранизацията им, за да се превърнат във шедьоври на седмото изкуство с не по-малко шеметен и грандиозен успех. Поколения деца бяха и продължават да растат заедно с фентъзи романите на Роулинг. Хари Потър и неговите приятели ни правят част от вълнуващи приключения и магии, пропити с красиви послания и много мъдрост.

Цитати:
"Това огледало не ни дава знания или истина, затова то ще бъде преместено и те моля да не го търсиш никога вече. Много хора са се изгубвали в него и са полудявали. Не бива да се реем в мечтите, Хари, и да забравяме да живеем!" /Из "Хари Потър и философския камък"/

"Ако искаш да опознаеш човек, хубаво наблюдавай как се държи с по-низшестоящите, а не с равните нему." /Из "Хари Потър и Огненият бокал/

"Изборът, който правим, Хари, говори много по-красноречиво за същността ни, отколкото нашите способности." /Из "Хари Потър и Стаята на тайните"/

"Безразличието и пренебрежението често нанасят повече щети, отколкото нехаресването." /Из "Хари Потър и Орденът на феникса"/

"Гордост и предразсъдъци" (1813 г.) от Джейн Остин
...е една от най-забележителните исторически драми, заслужила с достойнство мястото си в световната литературна класика. Многоликите персонажи, многопластовият сюжет и екзистенциалните теми за любовта и предателството, за живота и смъртта, правят книгата на Остин да звучи съвременно и до днес, два века след публикуването й.

Цитати:
"Човек не може винаги да се надсмива над някого, без от време на време да се натъква на нещо остроумно."

"Да обичаш танците е стъпка към влюбването."

"Колкото повече опознавам света, толкова повече се разочаровам от него; и всеки изминал ден ме убеждава в несъвършенството на човешкия характер и в измамната фасада на достойнството и благоразумието."

"Брулени хълмове" (1947 г.) от Емили Бронте

"Брулени хълмове" е страст, емоция, бунт, опиянение, вихър, който още с първата си страница те грабва, обсебва и въвлича в неутешимата пулсация на една обречена на гибел драматична любов. Класическа история за изстраданите чувства, която ни пренася в романтично-реалистичната атмосфера на19-и век. Стихиен разказ за бунта на двама млади срещу еснафщината, предразсъдъците и приетите дребнобуржоазни норми. Книга, която се чете на един дъх.

Цитати:
"Нели, аз съм Хийтклиф! Той винаги е в мислите ми - не толкова като извор на радост, както и аз самата не винаги се радвам на себе си, а като част от самата мен."

"Не мога да погледна към каменния под, без да видя лицето й, вдълбано в плочите. Във всеки облак, във всяко дърво, нощем в самия въздух, а денем във всичко, което погледна, винаги чувствувам нейния лик."

"Една неистова любов, обсебване, зараза на душата, от която никъде не можеш да се скриеш, от която никога не можеш да избягаш. Любов по-страшна от страха, по-жива от живота. Няма думи, свещи, комплименти. Няма тела. Нито цветя и усмивки. Няма аз и ти, ние двамата. Любов, в която аз съм ти."