Как децата прекарват лятната ваканция? Най-често срещаният отговор е близък до „пред компютъра/таблета/телефона/телевизора“.

Ако искате забавленията за децата да съчетават полезното с приятното, поемете инициативата в свои ръце. Потърсете подходящи занимания и проявете креативност, а резултатите ще си проличат по детските усмивки.

В случай че имате нужда от вдъхновение какви игри и занимания да подготвите, в редовете по-долу ще откриете няколко идеи.

Рисуване и оцветяване
Има причина децата често да посягат към моливите, четките и пастелите. Освен забавно времето за творчество е полезно за развитието на редица умения – от креативното мислене до способността на децата да изразяват емоциите си.

Днес пред малките творци се отварят безкрайно много възможности с предложенията на
пазара. Родителите могат да избират сред различни видове комплекти за оцветяване . Много от тях включват красиви рисувателни средства, събрани в удобни за пренасяне кутии с интересен дизайн.

Зарадвайте децата с комплекти, вдъхновени от животинския свят, от магическата вселена на Хари Потър и с какви ли още не отличаващи се дизайни. Всички те включват разнообразни пастели, боички, флумастери, моливи и други средства за рисуване, които биха били нужни за реализирането на цветните творчески идеи.

Предизвикайте младия художник да нарисува интересни пейзажи или пък героите от любимата му книжка. Ако искате заниманието да е общо за всички, декорирайте заедно вази, мидички и сувенири за близките.

На пътешествие с влака
Тази идея е подходящ избор, ако вкъщи си имате почитател на пътешествията и влаковете. Само един ден е нужен, за да организирате истински вълнуващо преживяване – потърсете кои са пътищата с най-интересни гледки наблизо и запазете билет за следващия влак.

За осъществяването на този план е необходимо единство да подготвите още удобна раница, както и чанта за храна, и сте готови за приключение.

От седалката във влака можете заедно да разглеждате природата и забележителностите наоколо. А подобно пътуване е перфектната възможност да разкажете на децата за историята и интересните факти за географските особености на района.

Детски занимания от миналото
Спомняте ли си игрите от своето детство? Използвайте свободното време през лятото да запознаете детето с онези моменти, за които си спомняте с усмивка. Покажете какви са били игрите и заниманията, които сте обичали с връстниците си, и използвайте възможността да допуснете малчугана по-близко до себе си и своето детство.

Игра Professor Puzzle: Tin Can Alley

Съживете игри като любимите надбягвания, „Дама“, а дори и забавлението, което мнозина наричахме „тенекиени кутийки“, и се отдайте на преживяването заедно с детето си.

Четете заедно
Лятната ваканция е време, в което ученето отстъпва място на игрите, но това не означава, че децата не могат да използват времето за нещо забавно и също толкова полезно. Освен със заглавията, които са сред списъка със задължителни за ваканцията, запознайте малкия читател с по-различни книжки и приказки, които ще провокират въображението му.

Ако искате да се включите в преживяването заедно с децата, можете не само да четете дружно, но и да си направите по един читателски дневник за всеки. Накрая на седмицата можете да ги попълвате заедно. Какъв по подходящ начин да дадете добър пример на малчуганите и да ги вдъхновите да обичат книгите?

Къмпинг в двора
Какви ограничения могат да попречат на тези, които са въоръжени с най-голямото оръжие - въображението? Със сигурност липсата на подходящо пространство не попада сред тях.

Дали ще се намирате в дивата природа, или в двора не е от важност за детето, което е готово да се забавлява. Затова опънете заедно палатка навън, наблюдавайте звездите, а ако сте достатъчно смели, можете да запалите и огън за къмпинг, на който да опечете зеленчуци или други вкусотии.

Създайте свой комикс
Провокирайте творческата мисъл у детето и му позволете да даде свобода на креативността си. Оборудвайте се с подходящите средства, празна тетрадка и започнете да рисувате заедно. Помагайте в моментите, в които детето се затруднява, и го насочвайте с идеи за историята. Един „бум“ и две „пфу“ по-късно и ще си имате свой собствен авторски комикс.

С него детето ще може да покаже какво е научило от книжките, комиксите и филмчетата, с които прекарва свободното си време. А крайният резултат ще се превърне в прекрасен спомен за цялото семейство.

Лятото предоставя цели 93 дни, изпълнени с възможности за игри, занимания и споделени моменти с децата. Използвайте ги, за да подарите на малките любопитковци, откриватели и творци щастливо детство и една незабравима ваканция.