Банскалии са признати майстори на добрата национална кухня. Банска капама, чомлек и Катино мезе са малка част от техния принос в българската кулинарна съкровищница. Банската кухня впечатлява не само с месни ястия, а и с интересни десерти, каквито са кукурини и борек.

Задавали ли сте си въпросът къде да хапнем в Банско? Списъкът на банските кулинарни шедьоври е дълъг, но местните хора ценят и добрата европейска кухня. Затова, освен на нашенски гозби в механите, те се наслаждават на вкусни ястия от европейската кухня в алпийския ресторант "Фондю" и италианския ресторант "Леонардо".

Прочути швейцарски специалитети

Ресторант "Фондю" предлага най-добрите специалитети от алпийската кухня, като на първо място е прочутото фондю, което не случайно е смятано за национално швейцарско ястие и има много почитатели по света.

Класическото фондю се прави от няколко вида сирена, които се загряват на бавен огън в специална тенджера, наречена какелон. Той представлява керамична, емайлирана или чугунена тенджера, която се поставя направо на масата върху метална подложка. В основата на съда се намира източникът на топлина, който запазва яденето горещо по време на цялото хранене. Ястието се консумира след разтапянето на сирената като направо в съда, в който се готви, се топят хапки хляб със специални тризъби вилици.

В рецептата за фондю влизат качествени швейцарски сирена в различни комбинации. Използват се Gruyères, Vacherin Fribourgeois, Raclette, Emmental, Appenzeller и др. Важна съставка е качественото бяло вино, което се добавя към сирената. Сместа от сирена се загрява на умерен огън, докато се разтопят напълно.

В ресторант "Фондю" има голям избор от варианти на традиционното швейцарско блюдо. Там можете да опитате "Фондю Лъки Банско" със сирена франш конте, ементал гран крю, конте и бофор или класическо фондю със сирена вашрен, грюйер и бяло вино. Предлагат се също фондю със сирена Ементал и Пармезан,Фондю със сирена Грюйер и Ементал и Фондю с Апенцелер. На масата се сервират още кубчета хляб, туршия, варени картофи и мариновани лукчета.

Освен класическо фондю със сирена, се приготвят варианти с месо, а също с риба и морски дарове.

Фондю може да е и десерт, когато се приготвя от шоколад, като има избор на варианти с черен, бял и млечен шоколад. Особено интересен вкус има фондю с бял шоколад, карамел и сол.

В менюто на ресторант "Фондю" фигурира и друг швейцарски специалитет от сирена, който също се приготвя направо на масата. За известния раклет използват специален уред, който се състои от електрически грил и нагреваема плоча. Сиренето се затопля от едната страна, а разтопената му част се изстъргва с шпатула направо върху варени картофи в чинията, в която може да има още препечени филийки, колбас и мариновани краставички.

В швейцарския ресторант в Банско предлагат и друг популярен алпийски специалитет – Rösti. Те представляват вкусно ястие от настъргани картофи под формата на овални или кръгли шницели. По принцип рьощи могат да се консумират като самостоятелно ястие или като гарнитура.

Италиански ястия по оригинални рецепти

Освен с ястия от Алпите в Банско можете да зарадвате сетивата си с най-доброто от италианската кухня в ресторант "Леонардо". В уютната обстановка в средиземноморски стил предлагат оригинална италианска паста. Можете да си поръчате фетучини Болонезе с рагу от телешко месо или талиатели Талиата ди витело с телешко филе Black Angus, гъби пачи крак и сметанов сос.

Препоръчително е да опитате също спагети ала читара с трюфел, които се правят от квадратни спагети с паста от бял трюфел и пресен черен трюфел. За любителите на морски дарове много подходящи са лингуини със скариди, тиквички и пресен розмарин.

В "Леонардо", естествено, предлагат голям избор от пици, а също и традиционното италианско ризото.
Ценителите на рибни ястия могат да разберат колко вкусни са рибата и морските дарове по италиански, ако си поръчат филе от див лаврак с качуко сос, тиквички и домати или филе от риба тон със сотирани аспержи и мариновани домати.