„Какво да донеса?“ – с този въпрос обикновено започва приятната вечер в компанията на приятели. И със сигурност нямат предвид работа за вкъщи. Вечер с приятели означава топли разговори, пълни чинии, музика и чаши, на дъното на които се крият тайни за споделяне... Често събирането "за малко" се превръща в разточителна откъм удоволствия и вкусове вечер. Така правят приятелите.

„Вземи нещо, което да си сготвим заедно“ – това обикновено е началото.

Сигурно и сами сте се убедили, че вечер с приятели не значи да те посрещнат с отрупана маса и бързо да напълните стомасите. Не, гладът ни обикновено е глад за заедност, за разговори, за смях и за спокойствие. Готвенето само придава допълнителен уют на вечерта. С подправки на вкус.

Знаете ли, че същестуват над 450 вида паста?

А приготвянето на италианска вечеря с приятели е супер приятен вариант – бързо, вкусно и няма как да сгрешите. Просто избирате един от тези 450 вида – трицветни тротоле, паста ал Ферето, макарони на фурна с шунка и моцарела... Или пък пене - чудесна рецепта със зеленчуци и лимонова рикота има тук. 

Снимка: iStock


Докато се готвят, имате време да си налеете вино. Едно червено Неро д‘Авола буквално ще усмихне вечерта ви. Гроздето се отглежда в Сицилия и е попило цялото слънце на острова.

Италианците издигат храната в култ. За тях няма нищо по-свято от това да седят със семейството или с приятели на масата и да се наслаждават на домашно приготвена храна. Ако имате нужда от идеи за рецепти, избирайте от тук

Снимка: iStock


Може да комбинирате пастата с доматен сос, направен на фина консистенция с пасатор, или да използвате лесно и бързо решение в бутилка – сос с босилек или доматено пюре "Рустика". А сушените домати пък как се връзват с пастата!? И-де-ал-но!

Една песен време и вечерята е почти готова. Споделете с точните хора – един или двама, които смело наричате най-близки. Защото те са винаги до нас не само на масата. Там са и за тревожните ни мисли и за миговете ни на щастие.

Когато ти е пълно сърцето, не се скъпиш да е пълна и масата.

Много подходящи за такива вечери са дъските с различни видове сирена и колбаси. Съвсем небрежно може да нахвърляте парченца панчета, пикантен салам, мортадела с шамфастък или маслини и прошуто. Като за италианска вечеря подходящи сирена пък има много – маскарпоне с горгонзола, биволска моцарела, бурата и великолепното твърдо пекорино с деликатен аромат.

Снимка: iStock


Ако дотук вечерята върви добре, сигурно сте отворили и втора бутилка вино. Едно кианти би си отивало със сирената, като това приятел от училище да ти стане кум на сватбата.

Късните часове и онзи момент, в който леко сте се излегнали на дивана (защото у приятели всичко е позволено), са времето за разговори за бившите гаджета, за спомените от миналото... Време за малко канцонети или тих джаз.

Добавете към това няколко хапки крокантини или пък амарети и ще разберете на какво има вкус раят.

Италианците завършват всяка домашна вечеря с късо кафе. То подпомага храносмилането. А ако добавите няколко капки ликьор с макиато вкус, няма да се притеснявате за безсънието.

Снимка: iStock


Ако пък не ви се спи - нощта е млада. Всеотдайно и у дома, с най-вкусните хора – приятелите. Но... да... и хубаво вино.

От 15 февруари 2021 в магазините на Lidl ще откриете изкусителни шедьоври с италиански стил.  Може да видите още тук!