По време на бременността тялото на жената преминава през много промени и може би това е моментът, в който истински оценяваме какво чудно творение на природата е и на какво сме способни. Колкото и да сме развълнувани от радостното събитие и от новата глава в живота ни обаче, няма как да избегнем и не чак толкова приятните реакции и ефекти, съпътстващи процеса от появата на двете чертички на теста, до раждането, включително. Един от тях е изменението на телесните ни форми, което повлиява и на състоянието на кожата. Затова през тези девет месеца и първите 2-3 след раждането е необходимо да ѝ осигурим специални грижи.

Какво се случва с кожата ни

Промените в тялото ни започват още по време на първия триместър, макар и да не са осезаеми. Коремчето нараства бавно и почти незабележимо, но вътрешно хормоните ни действат под пълна пара и влияят не само на настроението и начина, по който се чувстваме, но и на състоянието на дермата. Един от първите видими признаци е нарастването на бюста, в резултат на което епидермисът в тази зона се разтяга и става по-прозрачен, което по-късно може да доведе до появата на стрии. Дори и все още да няма видими следи от тях, процесът на образуването им вече се е задействал, тъй като хормоните променят и нормалното функциониране на кожните клетки - защитата на хидролипидния слой намалява, в резултат на което кожата става все по-суха и дехидратирана.

Снимка: iStock

 

С напредването на бременността, дермата продължава да се разтяга все по-осезаемо, което в комбинация с липсата на влага и понижената еластичност, може да доведе до появата на стрии, сърбеж и дискомфорт. Затова е добре да изберете продукт - олио, крем, серум, т.н. - който да хидратира, успокоява, омекотява и действа като превенция срещу т. нар. “портокалова кожа”. Можете да изберете такъв от френската марка Mustela с доказано качество през годините, тъй като тя е специализирана в грижата за бъдещите майки и новородените.

Кърменето

Неминуемо това е процесът, по време на който връзката между майката и бебето е по-силна от всякога и е доказано, че няма по-добра храна от майчиното мляко за новороденото. То обаче може да ви доставя колкото наслада и удовлетворение, знаейки, че вие сте всичко, от което детето има нужда, толкова и болка и дискомфорт. Неразположението може да стартира още преди самото раждане, тъй като организмът започва да се подготвя за кърменето. По време на самия процес, при голяма част от жените се появяват раздразнения и нацепвания на зърната, поради деликатността на дермата в деликатната зона. За облекчаването на този проблем можете да откриете подходящ продукт, отново в каталога по-горе. Кремовете за комфортно кърмене ще оставят напълно безопасен за бебето предпазен филм, който да направи усещането еднакво приятно както за вашето съкровище, така и за вас!