Дженифър Анистън наскоро разкри, че веднъж е опитала процедура за лице със сперма от сьомга, признавайки в интервю пред The Wall Street Journal, че "би опитала почти всичко", за да запази кожата си млада.

Когато един козметик й предложил да се подложи на процедурата, 54-годишната актриса проявила любопитство. "Най-напред си казах: "Сериозно ли? Откъде вземате сперма от сьомга?"

Отдавна е известно, че яденето на сьомга има много ползи за здравето, включително е полезно за кожата, но разкрасителните процедури със сперма от сьомга са съвсем друго нещо.

Снимка: iStock

И така - какво представлява процедурата със сперма от сьомга и наистина ли е полезна за кожата?

Една от причините за популярността на спермата от сьомга е, че от много години тя е много използван продукт в Корея - а "те сякаш винаги имат следващите горещи продукти за грижа за кожата", казва д-р Кенет Беър, козметичен дерматолог в Уест Палм Бийч, Флорида, пред The Post.

Изглежда, че спермата от сьомга е следващата задължителна корейска козметична съставка, като от 2014 г. в азиатските страни се предлага инжекцията Rejuran Healer, в която се използва съставка, наречена PN (полинуклеотид).

В интерес на истината, при самата процедура върху кожата не се инжектира и не се слага сперма от сьомга, а ДНК, извлечена от сперматозоиди на рибата.

Терапията за лице обикновено се предлага в медицинските спа центрове, като целта е да се произведе повече колаген, да се увеличи клетъчната обмяна и да се подобри пигментацията.

И макар съставката да се използва от години в Корея, наскоро тя стана популярна, благодарение именно на звездата от „Приятели“ – Дженифър Анистън, както и на нейния младежки вид.

Какви са ползите от спермата на сьомгата?

ДНК, извлечена от сперматозоиди от сьомга, има мощни регенеративни свойства, като не действа на повърхностно ниво, а действа отвътре, подпомагайки клетъчната обмяна, което от своя страна води до стягане на кожата и поддържането на нейната еластичност. Също така се твърди, че съставката помага за предотвратяване на бръчките и увреждането на кожата, тъй като предпазва от UV лъчите. А също и е ефикасна при лечението на белези от акне, за свиване на порите, изсветляване на тена на кожата, според Jivaka Beauty, корейска компания за козметична хирургия и естетика.

Снимка: iStock

Какво казва науката?

"Едно проучване, проведено през 2017 г., показва, че спермата от сьомга помага за възстановяване на клетъчни увреждания, ускорява заздравяването на рани и намалява възпалението. Други проучвания показват, че протеините, открити в спермата на сьомгата, помагат за намаляване на признаците на стареене", казва Беър, директор на Cosmetic Bootcamp.

Всъщност през 2017 г. изследователи разработиха тънко, прозрачно покритие, направено от ДНК от сперматозоиди от сьомга, което предпазва кожата от вредната UV светлина.

Проучване от 2010 г., публикувано в International Journal of Cosmetic Science, установява, че ДНК в сперматозоидите има високо съдържание на вода, което повишава еластичността на кожата, засилва нивата на колаген и увеличава производството на хиалуронова киселина.

Друго изследване, проведено върху мишки през 2016 г., установява, че ДНК от сперматозоиди от сьомга увеличава притока на кръв към кожата и е от полза за заздравяването на рани.

Вижте във видеото историята на Нели, която става жертва на пластичната хирургия: