Сантра е разпознаваема хип-хоп и арендби изпълнителка, от четири години се нареди и сред козметичните брандове със свой собствен, а от три месеца е майка на момиченце. „Без теб” е песента, която се превърна в емблема за певицата, започнала кариерата си като тийнейджър. Вече е зряла жена, макар и в по-крехката си възраст да внушаваше усещането за човек, който знае какво иска. И е много интересна личност, на която сякаш не й е достатъчно да „утъпква” само една пътека, защото гори от идеи и енергия. Сега ежедневието определя детето й, но Сантра отдели време за читателите на Ladyzone, за да каже какви грижи полага и за себе си, какви козметични продукти ползва и защо. Тя споделя и идеята да създаде свой козметичен бранд с иновативно име, с който всъщност подновява семейна традиция, идваща от нейния прапрадядо. Разказва и за красотата и силата на майчинството, връща се с усмивка и към мисли отпреди време, когато е предпочитала да си общува с възрастни, а не с деца.

Снимка: Цветан Игнатовски

Сантра, как се грижиш за кожата на лицето си и каква козметика използваш?
Основно ползвам козметичните продукти на моя бранд – „Youthiful”. За момента нямаме слънцезащитен крем, но е нещо, което със сигурност искам да направим в бъдеще. Затова сега купувам такъв продукт на друга марка. Важно е да кажа, че сутрин не си мия лицето, а само вечер, и то с един-единствен гел Youthiful Cleanseme Jelly, който разработихме по доста иновативна формула и не съдържа вода. Той отстранява грима и мръсотиите от лицето, без да изсушава кожата, дори я хидратира за дълго и наистина ми е любим продукт. След това нанасям от серума, който също е продукт на моя бранд, и подпомага цялостния тен, въобще се грижи за свежия вид на кожата, изсветлява тъмните кръгове около очите.

Ако имам време, си правя масаж на лицето и шията с него и с един уред, който се казва гуа ша. Истината е, че никога не оставям кожата си суха и това е най-доброто, което правя за нея. Серумът ни е с естествени антиоксиданти и с витамините А, С и Е. И може да прозвучи фанатично, но се мажа дори и когато стана през нощта, а сега с грижите за дъщеря ми ми се налага да се грижа по-интензивно. И резултатът определено е страхотен, защото кожата изглежда по-чиста, бръчиците се заличават, въобще визуалната разлика с неподдържана кожа е налице.

През деня задължително си слагам слънцезащита преди да нанеса грим. Единствено коректор и руж ползвам. Обикновено не посягам към макиажа през лятото, ако не се налага да отида някъде. Ползвам и пилинг маска за лице веднъж в седмицата, която също е от моя бранд и предстои да бъде пусната в търговската мрежа на 1 юли тази година. Тя представлява пилинг, който не е механичен, на основата на киселина е – тип химичен пилинг, но е 100% натурален. За мен е много важно продуктите да са натурални, каквито са всички от бранда. Предимство за тази пилинг маска е, че може да се нанесе и под очите и действието й допълнително тушира тъмните кръгове, а аз покрай детето не си доспивам, така че тази маска ме спасява.

Имаше ли проблем с кожата по време на бременността, след раждането?
Не, засега нямам... Пак казвам, че през цялото време на бременността ползвах и пилинг маската. И със сигурност това е подпомогнало състоянието на кожата ми да е добро. Добрата хидратация също е от огромно значение, слънцезащитата – също. А и бях бременна през повечето студени месеци, така че не съм се излагала толкова много на слънце.

Снимка: Цветан Игнатовски

Как дойде идеята да направиш козметичен бранд?
Идеята ми беше вдъхновена от историята на прапрадядо ми Петър Каназирев – един човек, чийто портрет вкъщи винаги съм гледала с уважение. Майка ми разказваше за него - той е общественик, направил е много за района, където е живял. Със собствени средства е построил първото училище в Разлог, имал е голямо семейство, както и фабрики за козметика. Аз винаги съм усещала, че искам да се занимавам с нещо подобно и като му дойде времето, го направих – все пак гените са си гени (усмихва се, б. а.). Идеята да продължа по неговия път е изцяло моя и стартирах от нулата. Наследството, което имам от прапрадядо, е чисто морално, защото след като са се национализирали фабриките, нищо не е останало в семейството. Намерих няколко писма и рецепти, които доста ме вдъхновиха и поставиха началото на това да създам козметичен бранд. Разбира се, формулите, по които се разработват продуктите, са доста променени, защото съвременната козметика има съвсем други изисквания, но насоката и идеите идват от прапрадядо ми.

А името на бранда, което е доста интересно, как се появи?
Името е интересно, защото е нова дума, която аз измислих и е свързано с това, че човек трябва да бъде красив и отвън и отвътре, да е здрав, и в мир със себе си.

Колко продукта са разработени и пуснати в търговската мрежа от твоя бранд?
С пилинг маската, която предстои да бъде пусната в продажба, както споменах по-горе, стават четири. Тя е с екстракт от прясна боровинка. Причината да държа толкова малка серия продукти е, че страшно много време отделям на формулите, по които да се направят те. Например за гела, за който споменах, преминахме през 90 формули, докато достигнем желаната. Много държа продуктите да отговарят на това, което съдържа характеристиката им или да правят това, което „казват”, че правят. И не се отказвам, докато не получа идеалния продукт.

Този перфекционизъм, който влагаш в козметичния си бранд, е характерен за теб и в музиката.
Да, така е (усмихва се, б. а.)...

Но да се върнем на козметиката и да поясниш какво още има в хидратиращата формула „отвън и отвътре”?
Youthiful Hydrate Me 2 Step Program e първата по рода си 100% натурална, хидратираща грижа за кожата отвън и отвътре. Съдържа два продукта: серума с витамини А, С и Е и чай, който също е изцяло натурален, съдържа билки и плодове. Той се пие по 500 мл на ден и веднага се усеща благотворното му действие.

Какво е усещането ти, когато ползваш тези продукти?
Това е абсолютна необходимост за мен и е като втора кожа. Структурата на продуктите наистина е много подобна на тази на самата кожа. И може би затова работят толкова добре и успяват да дадат на кожата ми това, от което има нужда. Много са базови продуктите и помагат на кожата да запази естествената влага, което е едно от най-важните неща против стареенето й.

В едно интервю казваш, че младостта не е признак за красота, красотата е в душата – така ли е?
Не съм човекът, който да казва кое как е, но знам за себе си, че красотата е здраве, красотата е баланс, човек излъчва това, което е и вътре в него. Може на 20 години да не притежава всичко това, а на 70 да го притежава и тогава той би бил по-красив за мен. Въпрос на старание е, на житейски избори, които определят в един следващ етап как ще изглежда и какво ще излъчва човек.

Майчинството промени ли те, какво мислеше по въпроса преди това и сега?
Майчинството определено внесе голяма промяна в живота ми. 

Сега се чувствам по-смислена, изкачих още едно стъпало към вътрешния си мир и спокойствие, защото знам, че съм свършила важна задача.

Очакванията ми са били, че като стана майка, няма да имам никакво време, ще е трудно, прекалено сложно, а и аз по принцип много не обичам деца, малко ме дразнят (смее се, б. а.)... Но, за да съм разбрана правилно, ще уточня, че не съм виждала смисъл да общувам с деца, по-интересно ми е било да говоря с възрастни хора. Докато сега виждам истинският смисъл човек да общува с деца и колко прекрасно е това, как ти дава живот, колко много можеш да научиш за себе си от децата, как можеш да дадеш любов на това малко същество, което означава всичко за него. И така бидейки родител, човек се учи да обича безрезервно, така се получава една красива връзка, която започва да прилича на онова, което казват в Библията, че е изпитвал Бог към нас, хората. На това мога да оприлича родителската връзка с детето. И по-прекрасно от това човек да раздава от себе си – няма! Наистина е повече и по-хубаво от това, когато само получаваш. И го има този парадокс в днешното общество, че това се неглежира. Ние постоянно гледаме в социалните мрежи къде да отидем, какво да си купим, а това са много краткотрайни и безсмислени ценнности.

Кое според теб обединява майчинството, музиката и козметиката?
Креативността...

Снимка: Цветан Игнатовски

Ще продължиш ли да правиш музика и какво да очакваме?
Със сигурност. Скоро бях на астролог, и то за първи път. По принцип не вярвам на зодии и т.н., но астроложката каза нещо, което мисля, че е вярно за мен: „Рядко съм виждала човек с толкова креативност в картата, имаш безброй идеи, имаш и силата да ги осъществяваш, но просто е невъзможно – недей! Избери си 4-5...” (Смее се, б. а.)... Аз съм толкова „луда”, в смисъл, толкова енергия и ентусиазъм има в мен, за да творя, че съм склонна, ако се вдъхновя да направя перпето мобиле, от утре ще започна да мисля как да го направя, ще намеря и инженер, с когото да работя... (шегува се, б. а.)! В крайна сметка имам идеи, и то доста, видяло се е, че мога да ги осъществявам, просто не мога да кажа коя ще е следващата (усмихва се, б. а.). И още нещо, което осъзнах, след като станах майка: Преди това си мислех, че тази моя креативност ще трябва да отиде на заден план. А изобщо не е така, напротив, още повече се мотивирам и имам по-голямо желание да творя!

  • Д-р Паула Лозанова: Оставяме старостта да настъпва с красота и обгрижваме пациентите отвътре навън
  • Диана Дафова: Използвам само натурална козметика
  • Мария Бойчева от "40 седмици": За лятото залагам на продукти, които намаляват лъщенето и омазняването на кожата
  • Кои са храните, които пазят кожата ни от изгаряне
  • Пяна за лице със слуз и хайвер от охлюви - защо да заложите на такъв продукт
  • 3 приятни летни активности, които помагат в борбата с целулита
  • Не можете да преборите целулита? Испанска иновативна система може би е вашият отговор
  • Маги Сидерова: От 20-годишна не пека лицето си на слънце, тялото - може!
  • Как да се предпазим от слънчевата алергия - съвети от дерматолог
  • С грим на плажа? Защо не! Вижте как стъпка по стъпка