Да не пренебрегваме основата. Тя е ключова стъпка при маникюра – благодарение на нея ноктите са предпазени от пигменти, съдържащи се в лака и не пожълтяват. Често бъркаме заздравителя с основата или топ лака, но и трите продукта има различни предназначения. Ако beauty бюджетът ви е ограничен, винаги може да заложите на продукт "2 в 1" или "3 в 1" – не е най-добрият вариант, но е по-добре от нищо.

Да не разреждаме засъхналия лак с лакочистител. Голяма грешка! Не трябва, защото по този начин разваляме структурата на продукта. Следователно или цветът му се видоизменя или засъхва по-трудно, или се олющва по-бързо... общо взето – той е за хвърляне.

Да нанасяме два слоя лак. За красив и завършен маникюр са необходими поне два слоя (цветен) лак. Първият се иска по-тънък, вторият по-плътен. Не се притеснявайте ако при нанасянето на първия слой цветът е неравномерен, при втория недостатъците ще бъдат заличени.

Да използваме топ-лак, който използваме за повече блясък. Препоръчително е да го нанасяме повече от веднъж – не само след като сме си намазали ноктите с нов цвят. Възможно е и е препоръчително да освежаваме маникюра си с нов слой топ-лак всеки 2/3 дни. По този начин поддържаме наситения цвят и заздравяваме лака, така че да държи по-дълго.

Да хидратираме кожата на ръцете. Това е много важна стъпка, но внимание! Не слагайте крем или олио на ръцете след като сте намазали ноктите (Да, в салоните за красота го правят), защото те могат да развалят лака бидейки абсорбирани от него. Правилната грижа (както за ръцете, така и за краката) е да изчакаме до следващата сутрин преди да хидратираме кожата.

Да сваляме лака с повече от едно памуче - случвало ни се е (поне веднъж) да се озовем с оцветени в цвета на лака пръсти, след като сме искали да го махнем. За да избегнем тази изключително неприятна ситуацията beauty специалистите препоръчват следната техника: преди всичко да използваме повече от едно памуче. Най-добре е да вземем няколко дискове за разгримиране, да ги разделим на половини, след това да ги напоим с лакочистител и да сложим по една на всеки нокът. Необходимо е да натиснем леко отгоре, за да може памучето да поеме лака. Необходимо е да изчакаме няколко минути и след това издърпваме памучето встрани и voilà! Готово! И пръстите ни не са оцветени.

Да избираме правилния цвят. Богатият избор при лаковете за нокти може да бъде подвеждащ. Всички искаме да ги пробваме, но да бъдем модерни, не означава на всяка цена. Обърнете внимание на цвета на кожата на ръцете, ако тя (примерно) е зачервена, избягвайте ярките нюанси, защото те ще акцентират румения цвят. В този случай спокойно може да използвате червен, лилав или розов лакове.