Контрацепция означава предпазване от нежелана бременност. Съществуват голям брой методи за контрацепция, като за никой не може да се каже, че е най-добрият или най-лошият. Изборът на контрацептивен метод съвсем не е лесно, защото трябва да се имат предвид съображения свързани с възрастта, честотата и редовността на половия живот, желанието за бъдеща бременност и др. Контрацепцията е в основата на семейното планиране, но има разлика, например, в желанията и нуждите на 35-годишните дами и тези на 18-годишните момичета. Важно е да се отбележи, че конрацептивите се изписват от лекар.

Ето най-често използваните методи за предпазване от бременност:

Прекъснат полов акт

Постоянните сексуални партньори прибягват най-често до естествения метод за контрацепция чрез прекъсване на половия акт (coitus interruptus). При него не се употребяват допълнителни средства и медикаменти, и се определя единствено от фертилните периоди на менструалния цикъл. Жени с редовен цикъл могат сами да изчислят фертилния си период. Изчисленията се правят като от най-късия менструален цикъл се извади числото 18, а от най-дългия - 11. Например за жена с най-къс менструален цикъл 28 дни и най- дълъг- 33, периодът, в който трябва да избягва полови контакти, е от 10 до 22 ден. Прекъването на половия акт се състои в изваждане на пениса от влагалището непосредствено преди еякулация. Небходим е добър самоконтрол отстрана на мъжа. Този метод не е приложим при нередовна менструация.

Използване на презервативи

Масово се използват бариерните методи за контрацепция чрез употребата на презервативи, диафрагми, цервикални шапчици, контрацептивни гъби. Презервативите, които са с изтекъл срок на годност, крият риск от скъсване по време на секс. Неправилната им употреба също намалява процента на сигурност. Важното предимството на презервативите е, че те са единственото средство, което предпазват освен от нежалана бременност и от полово преносими болести.

Продължава с хормонална контрацепция, спешна контрацепция, трайна контрацепция, спирали>>>

Хормонална контрацепция

Най-ефективният метод за предпазване от нежелана бременност е хормоналната контрацепция. Базира се на прием на синтетични женски полови хормони под формата на таблетки, пластири и вагинални пръстени.

Хормоналната контрацепция с перорални таблетки, съдържащи комбинация от естрогени и прогестини, променя нивата на хормоните, така че организмът да се "излъже", че е настъпила бременност и да "блокира" отделянето на нова яйцеклетка. При започване на оралната хормонална контрацепция приемът е от първия ден на менструацията. Това гарантира действието на медикамента. Обикновено около 2 дни след последно приетата таблетка се появява менструалното кръвотечение. Втората опаковка се започва точно на осмия ден от последно взетото хапче. При планирана бременност е добре да се изчака половин година от прекратяване на приема на противозачатъчните таблетки. След раждане пък, трябва да измине поне един месец, преди да започне приемът на хормонални таблетки. В противен случай съществува риск от тромбоза.

Трансдермалните хормонални пластири се поставят на удобно за жената място върху кожата. Лепенката се носи всеки ден в продължение на три седмици. На четвъртата седмица се отстранява, което дава началото на меструацията. При този метод липсва риск от пропускане на дозата за деня, което при таблетките е възможно да се случи. Пластирите са подходящи за жени, които не понасят хапчета. Не бива да бъдат използвани повече от две години без прекъсване, тъй като водят до понижаване на костната плътност (остеопороза).

Вагиналните пръстени са тънки, гъвкави устройства, които освобождават прогестини и естрогени. Поставят се във вагината в домашни условия и се носят в продължение на три седмици, след което се изваждат. При новия цикъл се поставя нов пръстен.

Продължава със спешна контрацепция, трайна контрацепция, вътрематочна спирала>>>

Спешна контрацепция

Спешната контрацепция е метод за предпазване от нежелана бременност след рисков полов контакт за забременяване под формата на медикамент, прилаган в една или две таблетки. Затова е наречена "спешна" контрацепция, за да се прибягва само в крайни случаи към нея. Високите дози хормони чрез прием на една таблетка може да доведат до рязко объркване в хормоналната система на жената, с разстройство на менструалния цикъл и поява на кисти на яйчниците.

Противозачатъчните таблетки могат да бъдат заместени с друг вид контрацептив, като вътрематочна спирала. Спиралата, веднъж поставена от лекар, се сменя след няколко години. Тя е подходяща за раждали жени, които нямат планове за нова бременност.

Хирургични методи за трайна контрацепция

Хирургичните методи при жени включват прекъсване, запушване или завързване (лигиране) на фалопиевите тръби. При мъжете прекъсването на семепроводите се нарича "вазектомия". По този начин еякулатът на мъж с вазектомия не съдържа никакви сперматозоиди.

"Противозачатъчните са строго индивидуални. Подходящият вид за една жена, не е полезен за друга", според проф. д-р Пати Дж. Рос, специалист по акушерство, гинекология и репродуктивна наука в медицинския факултет в Хюстън.

Свързана статия: