Байджо е най-популярната спиртна напитка в Китай, наричана още китайска водка, заради високия си алкохолен градус (обикновено между 35 и 60о). В буквален превод означава бял алкохол, бяло вино – в Китай дори и спиртните напитки се наричат вино.
Байджо се произвежда от преди повече от две хилядолетия в Китай, като придобива особена популярност около II век сл. н. е., а истинското си развитие в напитката, която познаваме днес, достига с изобретяването на съвременната дестилация, в средата на XV век по времето на династията Цин. Традиционно, китайската байджо се дестилира от сорго - род тревисти растения от семейство Житни, често в комбинация с пшеница.
Най-популярната марка байджо е тази, която носи името на планинския град Маутай в провинция Гуейджоу, Югозападен Китай. Провинцията е била известна с множеството малки производители на байджо, които след учредяването на Народна Република Китай се обединяват в една единствена държавна фирма - Kweichow Moutai.
В сложните процеси на ферментация и отлежаване участват близо 2000 специфични микроорганизми, характерни единствено за градчето Маутай. В напитката се откриват много плодови нотки, аромати на круши, сливи, праскови и типичен соев вкус и аромат.
От десетилетия това е националната напитка на Китай и вече се разпространява в над 100 страни по света.
Как се консумира?
Маутай се сервира в малки чашки, колкото напръстник – 15 мл. При наздравица е редно да изпиете цялата чашка, в израз на уважение към домакина. Трябва да държите чашката в основата с две ръце и винаги да се стремите тя да е разположена по-ниско от тази на домакина. Коктейлите с Маутай стават все по-популярни.