Ману Чао изнесе паметен акустичен концерт сред прохладата на огромните дървета Борисовата градина в София - прочутият френски певец се качи на сцената на Stroeja Open Air Music Bar в петъчната вечер на 1 септември. Билетите за събитието бяха изчерпани за отрицателно време - само пет часа след пускането им в продажба.

Снимка: Евгений Милов

Топлото акустично изпълнение на Ману и усмивката, коятоне слезе през цялото време от лицето му, докоснаха по изключително интимен сърцата на публиката, която със сигурност си е тръгнала една идея по-щастлива след срещата.

Снимка: Евгений Милов

Ману Чао, роден като Хосе-Мануел Томас Артур Чао, е известен френски певец и музикант с испански корени. Израства сред високо образована и културна среда. Родителите му са испанци, отдадени на музиката и изкуството, които като млади се местят да живеят в Париж, за да избягат от фашистката диктатура на Франциско Франко в Испания. Баща му Рамон Чао е известен писател и журналист. Ману израства в Париж, а днес живее в Бразилия, Марсилия и Барселона.

Снимка: Евгений Милов

През 1987 г. заедно с брат си Антоан създават групата Мано Негра. След разпада ѝ през 1995 г. решава да гради соло кариера. Сингълът му Bongo Bong през 1998 г. го прави световноизвестен, a албумът Clandestino, който се появява на пазара същата година, придобива платинен статус. През 2006 г. прави едно от най-посещаваните турнета в САЩ.

Снимка: Евгений Милов

В песните си Ману пее на френски, испански, арабски, португалски, английски и волоф. В творбите си най-често пее за живота, любовта и проблемите на хората от Третия свят. Привърженик е на легализирането на марихуаната, като в песните си често пее и за нея. 

Снимка: Евгений Милов

През 2002 г. певецът изнесе концерт в София пред около 6000 души, като изпълнителят гостува отново в България и през 2011 г. През септември 2013 г. Ману Чао изнесе трети концерт в София - този път в зала "Фестивална". Седмица преди събитието на българския пазар излезе и биографична книга за него "Clandestino: в търсене на Ману Чао", която излезе от издателство „Вакон“.

Снимка: Евгений Милов

Вижте как премина четвъртия концерт на Ману Чао у нас от снимките в галерията най-горе.