Есента е обещание. За още малко късчета лято между ободряващите сутрини и хладно-носталгичните вечери. За възможности за уют и скитане - едновременно. За още малко пътешествия преди сезона на запалената камина и червеното вино. Накъде да поемете? Питате ли се?

Знаете ли, че октомври се смята за идеален за посещение на Барселона?! Въпреки че няма грешно време да се потопите в космополитната столица на Североизточна Испания - град за всеки, точно този месец се смята за перфектен да го направите заради страхотното време, многото фестивали и по-малкото туристи. Пиковите сезони са известни с дългите опашки навсякъде, жегата и пренаселеността. Октомври, от своя страна, има средно шест дъждовни дни, можете да се разхождате с леко яке и да не се мъчите в тежката жега, но и да не ви е студено. Началото на месеца е освен всичко последният шанс да плувате в морето и да плажувате, ако имате ентусиазъм.

ВПЕЧАТЛЯВАЩИ СНИМКИ - ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА.

Ето и какво точно ви очаква: 

Средна температура: висока - 23°C, ниска - 17°C

Средни валежи: 96 мм (никакви шансове за мъгла или сняг)

Дневна скорост на вятъра: 8,1 мили в час.

Температура на морската вода: 20°C 

Снимка: Хортензия Маркова

Най-приятният бонус е, че без обичайните многолюдни тълпи, може да се отпуснете и да се насладите на творенията на Гауди.

Двупосочният самолетен билет с нискотарифна авиокомпания излиза средно между 130 и 250 лева този месец. Относно настаняването, ви съветваме да търсите места, които се намират в по-централни рейони и близо до метрото, защото се предлагат и много изгодни апартаменти, които обаче са извън града (на минимум 40 минути), а пътуването всеки ден ще изяде доста от свободното ви време.

Нашият опит показва, че придвижването с метро е най-бързият и лесен начин да стигнете, където пожелаете. Билетът е на цена от 2,40 евро. Най-икономичният вариант е да заложите на карта, която обхваща целия градски транспорт. Това е най-удобната опция за туристите, като изборите варират за пропуски от 2 до 5 дни и са на цени от 16 до 38 евро. Сдобиете ли се с това безценно притежание - да речем, карта за 72 часа, вече може да "кацнете" навсякъде. 

Топ 6 страхотни места, които задължително трябва да посетите в Барселона. (Напълно възможни за 4-дневен престой.) 

КАТЕДРАЛАТА "САГРАДА ФАМИЛИЯ" 

Естествено! Престъпление би било да не започнете (камо ли да пропуснете) със "Светото семейство" - визионерския шедьовър на Антонио Гауди. Изобразява раждането, живота и смъртта на Христос и Богородица. През ноември 2010 г. е осветена и провъзгласена за базилика от папа Бенедикт XVI. Сградата е в процес на строителство и се очаква да бъде завършена през 2026 г. Това е най-популярната туристическа атракция на града, която привлича повече от 4,5 милиона посетители годишно. Къде другаде да пиете кафе и да дадете "старт" на сторитата и снимките в инстаграм... 

Снимка: Хортензия Маркова

ПАРК ГЮЕЛ

Удоволствие е да се разхождате из това очарователно място, което дава още по-добра възможност да се докоснете до еклектичния и уникален стил на Гауди - каталонски модернизъм. Тази атракция е разположена на хълма Кармел и се простира върху 18 акра хълмиста земя. Дом е на някои от най-добрите творби на Гауди като "Стълбите на дракона", "Къщата на пазителите", "Хипостилната зала" и др. Входът за парка е на цена от 10 евро, като може да останете вътре колкото пожелаете.

ВПЕЧАТЛЯВАЩИ СНИМКИ - ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА.

На излизане ви предизвикваме да опитате да се снимате (без други хора в кадър) с многоцветната статуя на саламандър, който охранява големите стълби. Хората се прескачат един друг, готови всеки момент да се заблъскат, за да погалят и да позират с огромния гущер-фонтан.

Някои интересни неща в Тенерифе

ХЪЛМЪТ МОНТЖУИК

Пази истински културни съкровища и испански чудеса, издигащ се на 173 метра над морското равнище. Хълмът получава името си от каталонски и означава "Еврейска планина", защото някога е бил дом на еврейската общност в града. За да стигнете до върха и да се спуснете надолу, което ви даваме като идея, трябва да вземете метрото до спирка Paralel-lel, а оттам да се качите с фуникуляра (лифт, който се движи по релси) за едва 2-3 минути до кабинковия лифт (билет: 12 евро), който ще ви качи най-горе.

* На върха се намира Замъка на Монтжуик, построен там през 1640 г., за контрол над града. От него се разкрива страхотна гледка както към Барселона, така и към Средиземно море. Крепостта е известна с това, че по време на Гражданската война в Испания подкрепяните от Мадрид войски са бомбардирали града от него. Така е по-скоро символ на потискане, отколкото на защита.

Близо до замъка са възхитителните ботанически градини, които са дом на над 1000 вида средиземноморска флора.

* На слизане задължително трябва да минете през селцето Poble Espanyol, за да почувствате душата на Испания. Общо 117 сгради, които пресъздават такива от различни региони на страната, образуват малък град в този красив архитектурен музей на открито, построен по случай Световното изложение през 1929 г. Poble Espanyol също така има театър, ресторанти, занаятчийски работилници и музей на съвременното изкуство.

* Монтжуик може да се похвали и с Олимпийския пръстен или Anella Olimpica - асортимент от сгради, построени или реновирани за Летните игри през 1992 г. В близост се вижда и епичната телекомуникационна игла на Калатрава, навярно най-красивата телекомуникационна кула в света. Срещу стадиона се намира Олимпийски и спортен музей.

* Без думи оставя с величието си Palau Nacional, домът на Националния музей на изкуствата. Невероятният дворец е събрал завладяващи произведения на Пикасо, Дали, Рамон Касас и много други от най-влиятелните художници на Барселона от края на 19-ти и началото на 20-ти век, плюс произведения на несравнимия Антони Гауди.

* В подножието на Palau Nacional се намира Магическия фонтан, който събира огромни тълпи от туристи за вечерно представление, което се провежда в определени дни и часове според месеците от годината. 3620 водни струи полудяват под саундтрак от класически и поп хитове, осветявани от всеки цвят на дъгата.

Снимка: Хортензия Маркова

ХЪЛМЪТ ТИБИДАБО 

Пътуването до него започва с влак L7 от центъра на града, след което трябва да се качите на известния Tramvia Blau (малкият син трамвай е един от любимите видове транспорт в Барселона), който ще ви отведе до средата на планината. Ако искате да стигнете чак до върха на Тибидабо (512 метра надморска височина), трябва да се качите на фуникуляра от средата на пътя. Горе ще бъдете възнаградени с великолепна гледка към Барселона, увеселителен парк за децата и възможност да посетите красива църква Temple de Sagrat Cor. Тъй като увеселителният парк е построен през 1889 г., много от атракционите датират от това време, придавайки му причудливо усещане. Църквата е издигната през 1806 г. и реновирана през 1902 г., като неоготическа структура с бронзова статуя на Свещеното сърце на Исус от Хосеп Мирет Лопарт. Можете да се качите с асансьор до върха на църквата и да разгледате града на 575 метра надморска височина. Името на хълма идва от каноничния превод на латински на Библията и по-специално от фраза на дявола към Исус, докато те гледат надолу от една изключително висока планина към всички царства на света и тяхната слава. По този начин името на хълма се отнася до популярната традиция, че всъщност това е самата изключително висока планина.