Седем са ретроградните планети, които ще влияят на политическите и междуличностните отношения в изборния период, включително и в изборния ден, споделя астрологът светлана Тилкова-Алена. Те са Меркурий, Плутон, Сатурн, Нептун, Юпитер, Хирон и Уран. 

ИЗБОРИ ПО ВРЕМЕ НА РЕТРОГРАДЕН МЕРКУРИЙ 

Всяка от тези планети ще оказва своето влияние, но най-малката Меркурий, ще е с най-силно въздействие.

"Цялата кампания и половината от изборния ден ще преминат в период на ретрограден Меркурий, който си прави шега с всички и приключва на 2 октомври в 12.08 ч.

До този час не бива да се изненадваме от всякакви комични, дразнещи или проблемни ситуации с хора, партии, секции, появили се от нищото. Като добавим и факта, че гласуването е с машини, може да се окаже, че много хора са натиснали грешен бутон и са гласували не точно за предварително намисленото, което в някаква степен е без значение", твърди астрологът.

Изборните манипулации ще са факт, независимо какви предпазни мерки се взимат.

След като кампанията е в период на ретрограден Меркурий, всички са повлияни. Преди всичко неблагоприятно. Партията или лидерът, които имат ретрограден Меркурий в рождените си звездни карти, ще бъдат малко по-облагодетелствани от тези, които са се родили в период на директно движение на планетата. Това предимство обаче е по-скоро платонично, защото дали е родена партията, коалицията и лидерът й в директен или ретрограден Меркурий, това няма да донесе видим превес заради другите негативи, включително датата на изборния ден, които са с по-голяма тежест.

Как влияе ретроградният Меркурий на всеки знак от зодиака - вижте във видеата.