.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Лук + чесън може да е рецептата за по-малък риск от рак на гърдата

Евгений Милов | преди 2 седмици
лук и чесън
Снимка: iStock
Те са широко използвани и в българската кухня. Обичате ли да ги ядете?

Лукът и чесънът са основни съставки в софритото - сос, който е основен елемент в пуерториканската кухня. Те могат да се окажат и рецептата за намаляване на риска от рак на гърдата при жените. 

Това сочат резултатите от ново проучване, проведено съвместно от Университета в Бъфало и Университета в Пуерто Рико. Това е първото проучване, което изследва връзката между консумацията на лук и чесън и рака на гърдата в Пуерто Рико.

"Установихме, че сред пуерториканските жени комбинираният прием на лук и чесън, както и софрито, е свързан с намален риск от рак на гърдата", заявява ръководителят на изследването Гаури Дезай, доктор по епидемиология в Университета в Бъфало.

лук и чесън
Софрито Снимка: iStock

Всъщност жените, които консумират софрито повече от веднъж дневно, имат 67% по-малък на риск от рак на гърдата в сравнение с жените, които никога не го ядат. Идеята за изследването произтича от предишни научни доказателства, показващи, че консумацията на лук и чесън може да има защитен ефект срещу рака.

В испанската кухня софрито се приготвя от чесън, лук, чушки и домати, запържени или задушени със зехтин. 

"Изследването с пуерториканските жени, които консумират много лук и чесън под формата на софрито, беше уникално", казва Дезай, като допълва, че общият прием на лук и чесън, а не само софрито, е свързан с риска от рак на гърдата.

Средиземноморската диета снижава риска от рак на гърдата с 40%Здравословното откритие на годината!

Пуерто Рико е идеалното място за изследването, тъй като жените там консумират по-големи количества лук и чесън, отколкото в Европа и САЩ, което се дължи до голяма степен на популярността на софрито, отбелязва Дезай. Лукът и чесънът също се консумират редовно под формата на яхнии, както и в ястия с боб и ориз в пуерториканската кухня.

Изследването е проведено в периода между 2008 и 2014 г. и е обхванало 314 жени с рак на гърдата и 346 контролни лица.

Освен това Пуерто Рико има по-нисък процент на рак на гърдата в сравнение с континенталната част на САЩ, което прави важно изучаването на населението на островната страна, казва Дезай.

лук и чесън
Снимка: iStock

Но защо учените решават да се фокусират върху тези две растения, широко използвани и в българската кухня?

"Лукът и чесънът са богати на флавоноли и органосулфазни съединения", казва Дезай. По-специално, чесънът съдържа съединения като S-алилцистеин, диалил сулфид и диалил дисулфид, докато лукът съдържа алк(ен)ил цистеин сулфоксиди.

"Тези съединения показват антикарциногенни свойства при хора, както и при експериментални проучвания върху животни", заявява Лина Му, доцент по епидемиология и здравопазване в Университета на Бъфало.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "Nutrition and Cancer".

Спрете алкохола и поддържайте нормално тегло, за да избегнете риска от рак на гърдатаДори една алкохолна напитка дневно увеличава риска от рак на гърдата
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Как ви действа есента?