Както се пее в една от любимите ни песни на "Мери Бойс Бенд" - „Отива си лятото, идва есента“. И макар да ни се иска да задържим още малко слънчевите дни и безгрижните моменти на плажа, неусетно се приближаваме към края на лятото.

Септември е вече зад ъгъла, а с него идват и новите предизвикателства на учебната година. Детската стая, учебните материали и самите деца трябва да бъдат готови за новите задачи и отговорности. За да се уверите, че началото на учебната година ще бъде спокойна и добре подредена, предлагаме ви осем полезни съвета за разчистване и организация на дома. 

РАЗЧИСТЕТЕ ЛЕТНИТЕ ДРЕХИ

С края на лятото, гардеробът на децата вероятно е пълен с дрехи, които вече няма да се носят. Разгледайте какво е използвано през лятото и какво не. Всички дрехи, които не са носени или са износени, могат да бъдат дарени или рециклирани. Така ще освободите място за новите есенни и зимни облекла.

ПРЕГЛЕДАЙТЕ УЧИЛИЩНИТЕ ПРИНАДЛЕЖНОСТИ

Преди да закупите нови ученически пособия, проверете какво вече имате у дома. Много от нещата от миналата година може да са все още в добро състояние. Дарете всичко, което няма да използвате, на деца в нужда, а това, което не е годно за употреба, изхвърлете. Това не само ще спести средства, но и ще помогне да започнете годината организирано.

ОРГАНИЗИРАЙТЕ КУТИИТЕ ЗА ОБЯД

Снимка: iStock

След дългата лятна ваканции кутиите за обяд и контейнерите за храна често се оказват в безпорядък – с липсващи капачки, пукнатини или просто натрупани без ред. Затова преди началото на учебната година, е важно да ги прегледате и организирате.

Може да е добра идея да ги подредите по размер или вид, така че да бъдат леснодостъпни и бързо откриваеми сутрин, когато времето е ограничено. Поддържането на ред в шкафа за кутиите за храна не само ще улесни процеса на приготвяне на храната за училище, но и ще помогне на детето да се чувства по-организирано и подготвено.

ПРЕГЛЕДАЙТЕ БУТИЛКИТЕ ЗА ВОДА

Вероятно имате чекмедже или шкаф, пълен с бутилки за вода - дори и да използвате само няколко. Махнете всички, които нямат капачка, текат или не са такива, към които детето ви посяга редовно.
Помислете също така дали да не се откажете от пластмасовите бутилки за вода, на които не е отбелязано, че не съдържат полипропилен (BPA), за да сведете до минимум риска от проникване на химикали във водата.

РАЗЧИСТЕТЕ УЧЕНИЧЕСКОТО БЮРО

Снимка: iStock

Организирането на бюрото в детската стая е важна стъпка към създаване на продуктивна и спокойна среда. Първо, премахнете всички ненужни предмети и сортирайте останалите по категории, за да осигурите лесен достъп до необходимите материали. Със спирт може да почистите остатъците от лепенки и рисунки, правени през годината. Когато детето има приветливо място, на което да учи и да пише домашните си, това се случва по-лесно за него.