Розмаринът е една от най-популярните билки, използвани както в кухнята, така и в козметиката. Ароматът му е свеж, силен и характерен, а ползите му - многобройни. 

Това растение не изисква почти никакви грижи и е изключително универсално. Лесното му отглеждане обаче може да доведе до по-голяма реколта, отколкото очаквате. 

Ако искате да използвате розмарина си максимално ефективно, сушенето и съхранението му за по-късна употреба е най-доброто решение. Събирането на розмарин е лесно, но познаването на някои основни техники ще ви помогне да извлечете максимална полза и да го запазите свеж за дълго време.

В тази статия ще разгледаме как лесно да съберете, изсушите и съхраните розмарина, за да го използвате и през есента и зимата.

ЗАЩО РОЗМАРИНЪТ Е ЛЮБИМА ПОДПРАВКА?

Снимка: Canva

Розмаринът има многобройни полезни свойства. Той е богат на антиоксиданти и противовъзпалителни съединения, които могат да подпомогнат имунната система. Използва се и за подобряване на концентрацията, паметта и настроението. А в кухнята - розмаринът придава неповторим вкус на месо, картофи, пици и много други ястия.

КАК ПРАВИЛНО ДА НАБЕРЕТЕ РОЗМАРИНА?

Розмаринът е подходящ да го отглеждате у дома целогодишно, но най-доброто време за това е през лятото, когато билката е в разцвета си. Събирането на свежи и нови стръкове ще гарантира максимално запазване на аромата му.