.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Уолонг – райската обител на пандите

Антония Михайлова | преди 6 години
Панда
Снимки: Thinkstock/ Guliver Photos
В най-известния резерват за панди се радват на естествена среда над 1 600 екземпляра от застрашения вид

Природен резерват Уолонг

е разположен на близо 200 хил. хектара земя в подножието на планината Чиунлай в провинция Сечуан. Създаден е през 1963 година, а в началото на 80-те години на миналия век става и местонахождение на Център за развъждане на панди.

С какво е известен природният парк

Природният резерват е известен на света с огромните усилия на екипа от учени, естествоизпитатели и медици, които се полагат за запазване и размножаване на застрашената от изчезване мечка. Целта на работещите в Центъра специалисти е да развъждат панди и след това да ги пускат на свобода, да помагат на пострадали диви животни и да подбират отделни двойки екземпляри за зоологическите градини по света.

Панди

В естествена среда, на територията на парка, се разхождат на свобода над 1 600 екземпляра от този ценен животински вид.

Учебно заведение

Самият резерват представлява и учебно заведение, където идват хора и учени от цял свят, желаещи да се запознаят с практиката и методите за развъждане на дивите животни.

Паметник на световното природно наследство

През 2006 година той получава статут на паметник на световното природно наследство и по този начин става най-защитената местност, удобна за популацията на тези толкова красиви мечки. Наред с гигантската панда, в Уолонг живеят на воля още 29 вида застрашени от изчезване животни, сред които обикновената панда, наричана също така малка или червена панда.

Червена панда

Резерватът е и сигурен дом за снежните леопарди

Снежен леопард

Благоприятният климат и географско разположение на резервата са благодатна обител и за още над 50 разновидности бозайници, над 300 вида птици и над 4 000 вида растения, сред които 15 вида азалии - пленяващи с многообразието от цветове и смайващи с великолепието си.

Азалии

Най-благоприятното време за посещение на този райски кът са месеците април и май.


 

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Как ви действа есента?