Киселицата, известна още като дива ябълка, е мъничко, почти колкото орех, плодче. Благодарение на киселия си вкус (откъдето идва и името й), с нейно участие можем да си приготвим великолепни и неповторими ястия – както основни блюда, така и пленяващи със своя нежен стипчив вкус и сладък аромат десерти.

Супа от диви ябълки
Няколко ябълки се варят в малко вода и като омекнат, се претриват през цедка. Полученият сок се подслажда на вкус и се прибавя 20 г нишесте, разтворено в 100 мл студена вода. Супата се декорира с шепа нарязани на кубчета ябълки, придружени с крутони. По желание се поръсва със сол.

Пържени киселици в суфле

50 г краве масло се затопля, към него се добавя 50 г брашно и се пържи много малко. Сипва се 250 мл подсладеното прясно мляко и се бърка, докато кипне. Щом се посгъсти, сместа се сваля от огъня и след като поизстине, се прибавят един по един жълтъците от 3 яйца. Белтъците се разбиват на сняг и се съединяват леко със сместа. Нарязаните на кръгчета и изчистени от семената ябълки се овалват в суфлето и се пускат бързо в горещо олио. Още топли се поръсват с пудра захар, смесена с ванилия. Крайният резултат напомна изключително много на пухкави апетитни бухтички.

Пюре от киселици

Небелените плодове се измиват и се нарязват на парчета. Заливат се с малко вода –само да се покрият – и се задушават. Като омекнат, прекарват се през преса. Пюрето се подправя с малко сол или със захар в зависимост от това за какво се използва. Слага се малко прясно мляко. Може и да се стерилизира 15 минути. Изважда се от водата и се оставя да изстине.

Омлет с пюре от киселици

Жълтъците на 3 яйца се разделят от белтъците и се разбиват с 40 г пудра захар. Белтъците се разбиват отделно, като се добавят още 20 г пудра захар, съединяват се с жълтъците и се ръси с 15 г брашно. Сместа се изсипва в намазан с масло тиган и се пече. Като се опече, омлетът се рязва, слага се 150 г пюре от киселици (виж рецептата по-горе)и се сгъва на две. Ръси се с ванилена захар. Поднася се на момента.

Щрудел с диви ябълки

Замесва се тесто от 250 г брашно, половин лъжица сол и хладка вода. Маже се с масло, покрива се с кърпа и се оставя да престои. След това се разделя на 9 топки и от всяка се разточва кръг. Нареждат се по три кръга един върху друг и между тях се маже краве масло. Кръговете престояват около 15 минути, разточват се на тънки кори върху покривка и се оставят да поизсъхнат. Всяка кора се ръси с мазнина и се сгъва на правоъгълник, като мазина се ръси и между гънките. В средата се слага плънка от 500 г настъргани плодове, 250 г захар, 100 г орехови ядки и 30 г сухар. Плънката се разделя на 3 части. С покривка се навива руло, така че да остане въздух между корите. Щруделът се слага в намазана с масло тава и отгоре се маже с масло. Пече се в умерена фурна. Поднася се поръсен с пудра захар.

Сладко от диви ябълки

3 кг плодове се нарязват на парчета, задушават се в 1 л вода, след което се варят. Прибавя се 1 ½ захар. Като се сгъсти, сладкото се изсипва още горещо в буркани, покрива се с двоен целофан, намокрен с вода и се затваря.

Печени киселици със стафиди и орехи

Използват се едри плодове, които не се белят, но се изчистват със специална машинка от семената. Напълват се със смес от нарязани на дребно орехи, стафиди и канела на прах. Поднасят се обилно поръсени с пудра захар или залети с пчелен мед.