Тези питателни зимни супи не са просто супи. Техният деликатен вкус и оригинален натюрел са празник за сетивата, който не бива да пропускате.
Млечна супа-пюре от моркови
Почистете и измийте 400 г моркови, нарежете ги на малки парченца и ги залейте с вода. Добавете около 25 г краве масло, 1 ч.л. захар и сол на вкус. Задушете в продължение на 10 минути. След това изсипете 30 г ориз, залейте го с 5 чаши вода, покрийте с капак и варете на слаб огън 40-50 минути, след което цялата смес претрийте през сито. Полученото пюре разредете с 200 г горещо прясно мляко. При поднасянето подправете леко с краве масло.
Тайландска крем супа с риба тон
Смесете 280 мл консервирано кокосово мляко с 400 мл пилешки или рибен бульон, 1 глава лук, нарязана на ситно, и около 2 ч.л. тайландска зелена къри паста. Загрейте сместа в тенджера, докато заври, след което варете на слаб огън 4 минути. Добавете 200 г консервирана риба тон, отцедена и наронена, и 100 г замразен грах. Посолете леко. Оставете да заври отново и варете 1 минута. Сервирайте на момента.
Ориз с ананас и стафиди по тайландски >>
Яйчена супа с овесени ядки и сушени сливи
Сварете 1-2 шепи сушени сливи в малко количество вода, нарежете ги на малки парченца и ги оставете настрана. Изсипете 160 г овесени ядки в 1,5 л вряща вода и варете на слаб огън до пълна готовност. Отцедете, оставете настрана сварените ядки и отново върнете отварата на огъня. Към нея прибавете ½ л топло прясно мляко, 20 г зехтин, 2 яйца и малко сол. Непосредствено преди поднасянето прибавете към супата около 20 грама краве масло. Залейте сварените сушени сливи с горещата овесена отварата и сервирайте.