Можем да ядем колкото си искаме „здравословни” мазнини – Истината: Въпреки че олиото, направено с мононенаситени мазнини е по-добро за сърцето от запушващите артериите, наситени мазнини в маслото, и двете съдържат поне 100 , 120 калории в една супена лъжица. Всъщност всички мазнини имат горе долу равен брой калории. Така, че давайте полека с мазнините.

Свежото винаги е по-добро от замразенотоИстината: Замразените храни могат да бъдат също толкова полезни, колкото и пресните. Тъй като пакетираните храни са замразени малко след като са произведени, това значи, че си запазват повече хранителни и полезни качества, от колкото ако пътуват до дистрибутора и крайния потребител незамразени и то дни наред. Освен това, замразените са по-евтини, което не ги прави по-лоши. Ако все пак предпочитате свежи продукти, гледайте да купувате такива, които се произвеждат близо до вас и не им се налага да пътуват дълго време.

Черният хляб винаги е по-полезен от белия – Истината: Черният хляб винаги може да е оцветен и в никакъв случай да не е по-добър от белия. Търсете етикети, на които пише „ 100% пълнозърнест”: това значи,че хлябът е направен от нерафинирана пшеница, която съдържа два пъти повече фибри и високо съдържание на селен, калий и магнезий.

Ако на етикета пише „естествено или 100% натурално”, значи, че е най-полезното за вас – Истината: Думата „натурален” не е дефинирана, от което и да е Министерство на Земеделието и поради тази причина може да се тълкува по хиляди начини. Дори продукти, на чиито етикет пише 100% натурално, може да съдържат глюкозо-фруктозен сироп, изкуствена захар, която според много учени има голям принос в световното затлъстяване. Думата „органичен”? Това вече е надпис, които ни дава гаранция, че продуктите са произведени без намесата на пестициди, синтетични торове, хормони, антибиотици и други.

Изключително важно е да не гледате само основния етикет на продуктите, на който обикновено пише това, което вие искате да видите. Важно е да се научим да гледаме съдържанието, поне на продуктите, на които го пише и поне докато не заживеем в свят, в който всичко ще бъде органично, чисто, натурално и т.н.