Пикантно соте със скариди и царевица
Продукти за 6 порции:
2 с.л. зехтин
1 глава лук, нарязна на ситно
2 сладки червени пиперки, почистени и нарязани на тънко
350 г картофи, нарязани на кубчета
350 г сладка царевица
1 дафинов лист
½ ч.л. риган
1/8 ч.л. индийско орехче
425 мл пилешки бульон
425 г прясно мляко
черен пипер
450 г почистени сурови скариди
150 мл сметана
риган за украса
Приготвяне:
Загрейте зехтина в голяма тенджера и задушете лука. Добавете пиперките, картофите, царевицата, дафиновия лист, ригана и индийското орехче. Налейте бульона и оставете да заври. Похлупете съда и варете на умерен огън 10-15 минути до омекването на картофите. Сипете млякото, поръсете с черен пипер, оставете супата да заври и сложете в нея скаридите. Варете около 5 минути на умерен огън. Извадете дафиновия лист и прибавете сметаната, загрейте 2-3 минути, като внимавате супата да не заври. Поднесете със солени бисквити.
Задушени миди
Продукти за 4 порции:
30 г краве масло
1 глава лук, ситно нарязана
450 г моркови, нарязани на зарчета
2 с.л. пшенично брашно
570 мл рибен бульон
225 г картофи, нарязани на кубчета
340 г консервирани в солена вода миди, онцедени и нарязани
425 мл прясно мляко
½ ч.л. сол
смлян черен пипер
варени скариди, клони копър и червен пипер
Приготвяне:
Разтопете кравето масло, добавете лука и морковите, похлупете и гответе 5 минути, като от време на време разбърквате. Сипете брашното, разбъркайте и гответе минута. Постепенно алейте бульона, после сложете и картофите. Похлупете и гответе около 10 минути на умерена температура, като от време на време разбърквате. Добавете мидите и млякото, посолете и поръсете с черен пипер. Похлупете и гответе 4 минути, докато заври. Намалете до средна температура и варете още 4 минути. Сипете супата в дълбоки затоплени чинии, украсете със скариди и копър и поръсете с червен пипер. Поднесете с хрупкави крутони.
Пълнени картофи с риба тон
Продукти за 4 порции:
4 големи картофа
200 г консервирана риба тон
150 г извара с лук
½ ч.л. сол
смлян черен пипер
1 с.л. майонеза
60 г настъргано сирене (чедър)
1/8 ч.л. червен пипер
Приготвяне:
Сварете картофите. Срежете върха на всеки картоф и го оставете настрана. Издълбайте с лъжица вътрешността и я отделете в купа. Пригответе плънка от нея, рибата и изварата, майонезатата, сол и черен пипер и разбъркайте добре. Напълнете картофите с рибната плънка, отгоре поръсете с настъргания чедър и червен пипер. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна около 5-8 минути. Поднесете с гарнитура от зелена салата.
Още специалитети за всички ценители на морските дарове:
Салата с риба тон, макарони и броколи >>
Миди с доматен сос и пресен джоджен >>