Въпреки че я определят като зърнена култура, киноата е близък родственик на спанака и цвеклото. Тя е с високо съдържание на фибри, протеини фосфор, желязо и магнезий. Усвоява се изключително лесно от организма и има нисък гликемичен индекс, което я прави подходяща и за диабетици. Не съдържа глутен, което я превръща в особено предпочитана съставка в безглутеновия хранителен режим на хора с непоносимост към глутена.

NB.:Как да сварим киноа? Измийте зрънцата добре с вода. Сварете ги, като ги залеете с вода в съотношение 1:2 и след като тя заври, оставете на слаб огън 15-20 минути. При варенето тя ще увеличи обема си 4 пъти.

 

Салата с киноа

Продукти за 4 порции:
1ч.ч. киноа
1 1/3 ч.ч. вода
1 ч.ч.домати, нарязани на кубчета
1 ч.ч. краставица, нарязана на кубчета
¼ ч.ч. зелена чушка,нарязана на ситни парченца
¼ ч.ч. червен лук на ситни кубчета
1 ч.ч. резенчета папая или ананас
сокът на 1 лимон
3 с.л. зехтин
¼ ч.ч. свеж копър
сол на вкус

Приготвяне:
Сложете водата и киноата в тенджера. След като заврат, намалете котлона и оставете на бавен огън около 15-20 минути, докато киноата поеме цялото количество вода.свалете от котлона и изчакайте да изстине. В голяма купа смесете сварената киноа, доматите, краставиците, чушката, лука, магданоза и гроздето. Добавете зехтина, лимоновия сок и солта на вкус. Разбъркайте добре. По желание може да добавите накрая няколко кубчета сирене.

 

Пълнени чушки с киноа>>

Пълнени чушки с киноа

 

Продукти за 4 порции:
2 големи чушки
1 ч.ч. сварена киноа
1 ч.ч. тиквички, настъргани на едро
1 с.л. босилек
¼ ч.ч. доматено пюре
1 скилидка чесън
¼ ч.л. морска сол
¼ ч.л.черен пипер
60 г настъргана моцарела

Снимка: Thinkstock

Приготвяне:
Сложете целите чушки в загрята фурна възможно най-близо до грила и ги оставете за няколко минути, докато леко омекнат и започнат да се покриват с кафеникав загар. Обърнете ги един или два пъти. След като ги извадите и изстинат малко, ги разрежете наполовина. Поставете половинките в тава за печене.

Загрейте фурната на 200 градуса. Смесете в купа киноата, настърганите тиквички, доматения сос, босилека, чесъна, солта, пипера и половината от настърганата моцарела. Разпределете сместа по равно в четирите половинки чушки. Поръсете ги отгоре с останалата моцарела. Сложете тавата във фурната за 10-15 минути, докато сиренето се разтопи и придобие лек златист загар.

 

Закуска/десерт с киноа и тиква>>

 

Закуска/десерт с киноа и тиква

Продукти за 4 порции:
600 г сварена киноа
460 мл бадемово мляко
240 г кисело мляко
4 ч.л. чиа семена
1 ч.л. екстракт от ванилия
4 ч.л. пчелен мед
няколко резенчета сварена тиква

Снимка: Thinkstock

Приготвяне:
Смесете всички продукти добре и оставете в хладилника за една нощ. Добавете отгоре разрязаната на малки кубчета сварена тиква (или друг любим сезонен плод) и няколко лъжички цедено кисело мляко по желание.