Въпреки че я определят като зърнена култура, киноата е близък родственик на спанака и цвеклото. Тя е с високо съдържание на фибри, протеини фосфор, желязо и магнезий. Усвоява се изключително лесно от организма и има нисък гликемичен индекс, което я прави подходяща и за диабетици. Не съдържа глутен, което я превръща в особено предпочитана съставка в безглутеновия хранителен режим на хора с непоносимост към глутена.

NB.:Как да сварим киноа? Измийте зрънцата добре с вода. Сварете ги, като ги залеете с вода в съотношение 1:2 и след като тя заври, оставете на слаб огън 15-20 минути. При варенето тя ще увеличи обема си 4 пъти.

 

Салата с киноа

Продукти за 4 порции:
1ч.ч. киноа
1 1/3 ч.ч. вода
1 ч.ч.домати, нарязани на кубчета
1 ч.ч. краставица, нарязана на кубчета
¼ ч.ч. зелена чушка,нарязана на ситни парченца
¼ ч.ч. червен лук на ситни кубчета
1 ч.ч. резенчета папая или ананас
сокът на 1 лимон
3 с.л. зехтин
¼ ч.ч. свеж копър
сол на вкус

Приготвяне:
Сложете водата и киноата в тенджера. След като заврат, намалете котлона и оставете на бавен огън около 15-20 минути, докато киноата поеме цялото количество вода.свалете от котлона и изчакайте да изстине. В голяма купа смесете сварената киноа, доматите, краставиците, чушката, лука, магданоза и гроздето. Добавете зехтина, лимоновия сок и солта на вкус. Разбъркайте добре. По желание може да добавите накрая няколко кубчета сирене.

 

Пълнени чушки с киноа>>