Въпреки лютият вкус, красотата на репичките изкушава и децата да ги схрускат. Зеленчукът - предвестник на пролетта, е изключително богат на витамините и минерали, затова не пропускайте да гарнирате всяка пролетна салата с репички. Специфичният им свежо парлив вкус се дължи на наличните фитонциди, които имат противовирусно и антибактериално действие.   

Репичките са отличен източник на витамин С, който помага за образуването на колаген и поддържането на здрави венци. Действа като мощен антиоксидант срещу канцерогенните свободни радикали в тъканите. При консумацията им се засилва имунната система и се засилва тонусът на тялото. Действа като мощен антиоксидант за отстраняването на канцерогенните свободни радикали от тъканите. 

Нужни са 10 репички със среден размер, за да осигурят нужното количество калий, фолиева киселина и фибри. 

Снимка:Thinkstock/Getty Images

 

 

Ползите от консумацията на репички са много:

- Предпазват от развитие на ракови заболявания.

- Пречистват кръвта.

- Благоприятно повлияват функцията на щитовидната жлеза.

- Стимулират храносмилателните процеси.

- Премахват лошия дъх в устата. 

- Облекчават менструалните болки. 

- Притежават бактерициден ефект.

- Забавят процесите на стареене.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

 

Черната ряпаподобрява апетита и се препоръчва при ревматизъм и кашлица. 

Народната медицина препоръчва черната ряпа като средство за облекчаване на жлъчния мехур и черния дроб.

Сокът от черна ряпа стимулира отделянето на жлъчен сок и разтваряне на жлъчните камъни.

За приготвянето му най-напред се настъргва ряпата на ренде, оставя се за няколко минути и едва тогава се изстисква. Пие се по 30 мл сутрин, обед и вечер в продължение на 5 дни, след това се прави почивка за 3 дни и се започва отново. За разтваряне на камъни в жлъчката се пие по-продължително време.

Сок от черна ряпа с масажни движения се втрива в окосмената част на главата срещу косопад.  

Рецепта за успокояване на кашлицата от черна ряпа и мед може да прочетете в следващия пост.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Хора с бъбрчени заболявания и с хиперациден гастрит не бива да употребяват сок от черна ряпа.