Много от мазнини са жизненонеобходими. Човешкото тяло съдържа най-много количество мазнини, ако махнем водата. Здравословните мазнини играят ключова роля като част от мемраните на всяка клетка и  влизат в състава на нашите хормони. Женското тяло съдържат два пъти повече мазнини средно на килограм телесна маса в сравнение с тялото на мъж. 

Пържените картофки, кюфтенца, дробчета, пирожки, понички, мекички са същински изкушения със златисти хрупкави корички. Приятни за ядене, пържените мазни храни са неустоими за всеки вкус, но зад примамливия външен вид се крие реална опасност. Термично преработени, мазнините дават едни от най-силните токсични вещества за организма - акролеини, алдехиди, кетони, дори иприт. "Тези отрови принуждават организма да приема излишни течности, за да ги разрежда и обезврежда. Когато това се повтаря ежедневно, ние натрупваме трайни излишни килограми. Това е механизмът на наднорменото тегло!” - д-р Гайдурков.

Навиците за мазни храни от детство

Последни проучвания показват, че естествената микрофлора в червата е пряк виновник за предпочитанието на мазно, пържено, сладко, солено и т.н. Част от тези микроорганизми населяват организма от раждането, а други попадат чрез храната, с която се храним. Родителите изграждат вкуса на своите деца с първите продукти, които попадат на семейната трапеза. Те са средата за развитие на нови бактерии, които влизат в организма и продължават да искат набавяне на именно тези суровини. Те изпращат импулси  до мозъка от какво се нуждаят, а нашият ум ни предава сигнала под формата на желание за определена храна. Затова едни хора предпочитат пържени храни и мазни манджички, а други – плодови салати и вегетариански ястия.

Продължава с процесите в мозъка, които влияят на възприятието на вкуса>>>

 

Какви процеси в мозъка влияят на възприятието на вкуса

При научно проучване от 2000 г. е установено, че връзката между генетичните особености на вкуса и приемането на сладка и мазна храна е различна при мъжете и жените. При дамите предпочитанието към сладко и мазно се понижава с повишаване на усещането за горчиво, докато при представителите на силния пол няма такава взаимовръзка. 

Катрин Охла от Института по хранене на човека на Германия в Потсдам и колегите ѝ изяснили, че нашата нервна система възприема и оценява вкусовете на два етапа. Центърът на вкуса в мозъка получава сигнал мигновено за 170 милисекунди след като върху езика е попаднала храната. Всички останали качества, включително и силата на вкуса, се декодирали значително по-късно, в следващите 1,5 секунди. Обратно на горчивите вкусове, тези със сладка природа пък са ключови и човек изпитва наслада от тях, а маслото, сметаната, прясното мляко вкусово се определят като "сладък вкус".

Френските деца ядат всичко (кроасани с масло за закуска и дивеч, приготвен с животинска мас), но имат изградени хранителни навици, за които се грижат не само родителите, но и държавата. В училищата им е забранена продажбата на газирани и подсладени напитки, освен вода. Всички пакетирани храни, закуски и т.н. също са забранени.

Не трябва да се безпоким от приема на мазнини всеки ден - кравето масло, кокосовото, какаовото масло, ядковите тахани, сурови ядки, авокадо, зехтин и всички видове студено пресовани масла, маслини. При едно условие, да не се подлагат на термична обработка, или пък да се прибавят към вече готовото топло ястие.