Чувствали ли сте някога неудържимо желание да подремнете след обилен обяд или вечеря? 

Това чувство на сънливост, известно като Postprandial Somnolence, е много често срещано и е резултат от различни биологични фактори. Въпреки че сънливостта след хранене е нещо естествено, съществуват начини да я контролираме и да поддържаме енергията си през деня.

Postprandial Somnolence е термин, използван за описване на сънливостта, която се появява след хранене. Това явление се свързва с редица биологични процеси, включително циркадните ритми на тялото, които влияят на естественото колебание на енергията ни през деня.

В ранния следобед, когато нивото на бодрост естествено намалява, сънливостта след хранене може да бъде още по-силно изразена.

 

ЗАЩО НИ СЕ ДОСПИВА?

Сънливостта след хранене не се дължи на пренасочване на кръвта от мозъка към стомаха, както често се твърди. Истинските причини са по-сложни и включват множество фактори:

Циркадни ритми: Те влияят на телесната температура, хормоните и метаболизма, и естествено намаляват бодростта следобед.

Хранителни навици: Храненето с богати на мазнини и въглехидрати храни увеличава сънливостта. Особено когато ядем тежки, калорични храни, тялото ни фокусира ресурсите си върху храносмилането.

Хормони: Храненето увеличава производството на хормони като серотонин и мелатонин, които насърчават сънливостта.

Сънна депривация: Липсата на достатъчно сън през нощта увеличава вероятността от умора след хранене.

ХРАНИ, КОИТО УВЕЛИЧАВАТ СЪНЛИВОСТТА

Не всички храни водят до еднакво усещане за умора. Ето някои от храните, които най-често предизвикват сънливост:

Мазнини: Храните с високо съдържание на мазнини, като пържени храни и печени изделия, могат да доведат до чувство на умора. Освен това, те често влошават нощния сън.

Въглехидрати: Храни, богати на рафинирани въглехидрати и захари, като сладкиши и бял хляб, водят до бързо покачване на кръвната захар, последвано от енергиен спад.

Триптофан: Храни като пуешко месо съдържат триптофан, който се превръща в мелатонин и серотонин. Въпреки че триптофанът допринася за сънливост, по-голямото влияние оказва тежката и висококалорична храна.