Стотици са хранителните алергени, към които човешкият организъм може да реагира със свръхчувствителност. Обикновено хранителна алергия се проявява след консумация на определена храна с дразнене в гърлото, промяна в гласа, кихане, хрема, главоболие, замаяност, ускоряване на сърдечния пулс, дискомфорт в стомаха, обриви по лигавицата и кожата.
Най-често срещаните хранителни алергени
Мляко и млечни произведения (масло, прясно сирене, сладолед)
Яйца и яйчни кремове, сосове, майонеза
Почти всяка позната храна може да предизвика алергична реакция
Продължава на следващата страница
Почти всяка позната храна може да предизвика алергична реакция
Зърнени хранителни продукти от пшеница, ръж, царевица, овес
Риба и морски дарове - омар, раци, скариди, хайвер
Меса: пилешко, свинско, телешко, особено пушените и и консервирани меса
Плодове и ядки: ягоди, пъпеши, цитрусови плодове, фъстъци, орехи, най-често химически изсушените
Какао, шоколад, кафе, канела са сред най-често срещаните причинители на хранителна алергия.
Продължава на следващата страница
Имате ли хранителна алергия
За да разпознаете това, започнете да си водите дневник.
Описвайте храните, които приемате и показанията на пулса преди и след нахранване, както и характера на вашите реакции - настроение, качество на съня, освобождаване на червата.
Алергичните храни предизвикват ускоряване на пулса. Измервайте пулса си преди хранене и 30 минути след нахранване.
Така ще можете да откриете кои са храните и обстоятелствата, които ви причиняват проблем.
Продължава на следващата страница