Ултрамаратонецът Мария Николова, която преди месец постигна шестата си победа в Обиколката на Витоша (100 км), подобри рекорда при жените за бързо преминаване на туристическия маршрут Ком-Емине. Тя измина трасето по билото на Стара планина за 5 дни, 16 часа и 43 минути. Предишното най-добро постижение бе на Антония Григорова, която през 2017 г. измина пътя за 5 дни, 22 часа и 55 минути. Преди един месец Антония роди второто си дете и в момента не се състезава активно.

Мария пробяга Ком-Емине заедно със своя приятел Константин Атанасов.

„Поредното приключение, което потвърждава, че не е важна целта, а хората с които си по пътя. Благодарско за подкрепата във всякакви варианти на всички замесени в това предизвикателство!“ – написа тя във Фейсбук.

Традицията повелява хората, които изминават близо 600-километровото трасе, да вземат две камъчета от връх Ком. На финала едното се хвърля ритуално в морето, а другото се запазва за спомен. В профила си във Фейсбук Мария Николова е публикувала кадър, запечатал именно хвърлянето на камъчетата в Черно море.

Снимка: Мария Николова

Късно снощи приятелят на Мария, Константин Атанасов, публикува във Фейсбук обобщение на впечатленията си от дългия преход.

„Благодарен съм на Стара планина, че ни допусна до себе си и че ни позволи да я видим в цялата й прелест – поляните на Ком, скалните стени на Лакатник, горските дебри на Мургаш и Витиня, гледките над Буново и Златица, гостоприемството на хижа Кашана, могъщата снага на Вежен, острите ръбове на Централен Балкан, загадъчните и приказни гори на Еленския Балкан, лабиринтите от пътеки на Твърдица и Риж, адските жеги на Дъскотна, безкрайните, но красиво-потайни пущинаци на нос Емине.
Цялото това нещо нямаше да е възможно без подкрепата на хора, на които знаеш, че винаги можеш да разчиташ и на които никога няма да можеш да са отблагодариш напълно. Те си знаят кои са.

Просветлението
Кое обаче беше най-важното за мен по време на този преход? Докарвайки се до пълно физическо и психическо изтощение в последните 30 км от трасето, нещо в съзнанието ми се счупи. Изпаднах в тотално отчаяние и чувство за безизходица, но по-фрапиращото беше това, което последва. Достигнал абсолютното дъно, изведнъж почувствах прилив на сили, които не подозирах, че притежавам и имах усещането, че летя по пътеките. Сякаш някаква ментална бариера се вдигна, за да се докаже, че това, което може би ни спира да реализираме потенциала си, е изкуствена граница в нашето съзнание, а не толкова физическото ни състояние или нашите знания и умения.

Първият път е винаги специален и малко ми е тъжно, че няма да усетя същите емоции, но очаквам с нетърпение новите емоции, които се надявам да преживея по Е-3 през 2021 г.! Подготовката започва от утре!“

При мъжете рекордът за най-бързо преминаване на Ком-Емине е на Божидар Антонов, който през септември 2018 г. измина маршрута за 4 дни, 8 часа и 27 минути. Така той подобри с над 4 часа върховото постижение на Кирил Николов-Дизела от 2015 г.